Τριμερής: Δε θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2012 - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
26
Οκτώβριος
Back

Τριμερής: Δε θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2012

Προς μια κατεύθυνση και ένα συμπέρασμα κινήθηκαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, κατά τη σημερινή τους συνάντηση που αφορούσε στην εξοικονόμηση 11,6 δισ. ευρώ από το Δημόσιο: όχι σε νέα μέτρα το 2012, όχι στις οριζόντιες περικοπές. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος της σύσκεψης, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Βενιζέλος: Με κοινωνική ευαισθησία
τα ψηφισμένα στον Προϋπολογισμό μέτρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα και ποιοι θα είναι οι στόχοι. Πρώτος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και αφετηρία για την αναθεώρηση είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην της εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί, αλλά και αυτά θα εφαρμοστούν με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Σχετικά με την εξεύρεση των 11,5 δισ. για τα έτη 2013-2014, είπε ότι συμφωνήθηκε να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα. Έχουν, πρόσθεσε, πιθανά μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά τη συνάντηση με την τρόικα. Σημείωσε, ακόμα, ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.Επίσης είπε πως θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή για τα ΑμεΑ.

Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός του 2013. Και προσέθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει αξιοπιστία και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως και να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά, ώστε να υπάρξει ρευστότητα.

Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία θα ονομάζεται Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Σχεδιασμού, ενώ συμπλήρωσε ότι αποφασίσθηκε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό θα κινηθούν στο ανώτατο επίπεδο στην Ευρώπη, ώστε να παρουσιαστεί ο άθλος που πέτυχε η Ελλάδα και να ανατρέψει τη λανθασμένη εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη για τη χώρα μας.

Κουβέλης: Θα ελαφρύνουμε
τα ασθενέστερα στρώματα της χώρας

«Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012. Αντιθέτως θα θελήσουμε και θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα της χώρας», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του να εξευρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια και τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλιστεί η μη επιβάρυνση των νοικοκυριών μετά την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανης, με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη γεωγραφικά δεδομένα και εισοδηματική ικανότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, τα 11,6 δισ. ευρώ είναι δυνατόν να εξευρεθούν με περικοπές σπατάλης και όχι με μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.

Σχετικά με το χαράτσι, όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης, «προωθείται η ανεύρεση μέτρων προκειμένου να ελαφρυνθούν οι ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες… Αναζητείται λύση ώστε οι δόσεις να επιμηκυνθούν έως το 2013». Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και έκανε λόγο για χαλάρωση των ρυθμίσεων του Τειρεσία προκειμένου να “ανασάνει” η αγορά.

Πηγές από τη ΔΗΜΑΡ σημείωναν στη aftodioikisi.gr ότι δεν έγινε καμία συζήτηση σήμερα για περικοπές κωδικό κωδικό, καθώς «πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, αφού δεν είχαν ετοιμάσει όλα τα υπουργεία τις ανάλογες λίστες». Υπογράμμιζαν, δε, πως οι όποιες και οριστικές αποφάσεις θα παρθούν την επόμενη εβδομάδα, στις αρχές, κατά τη νέα συνάντηση που θα έχουν οι τρεις αρχηγοί.

Κεδίκογλου: Δε γνωρίζω για ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών

Ερωτηθείς σχετικά, για το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών που άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου «άδειασε» τον υπουργό σημειώνοντας: «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο, να ρωτήσετε τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ήταν σαφέστατοι και εγώ ήμουν σαφέστατος».

Νωρίτερα είχε δηλώσει πως «η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν εξαρχής ο Πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Μέριμνα της κυβέρνησης είναι με τις πολιτικές της να δρομολογήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχόληση, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Παράλληλη επιδίωξή μας είναι η βελτίωση και η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας».

Τέλος, όπως είπε θα υπάρξει και νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες των τριών αρχηγών.

 

Για προηγούμενη σχετική ανάρτηση, εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!