Το Μάιο η λίστα με τους φορείς που θα καταργηθούν

Mέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν εντοπιστεί οι «οργανισμοί οι οποίοι δεν εξυπηρετούν πια το δημόσιο συμφέρον, οι οποίοι δεν είναι απολύτως αναγκαίοι και πρέπει να καταργηθούν», ανακοινωσε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.

«Εντός του Μαϊου θα εντοπιστούν επιτέλους αυτοί οι οργανισμοί οι οποίοι δεν εξυπηρετούν πια το δημόσιο συμφέρον, οι οποίοι δεν είναι απολύτως αναγκαίοι και πρέπει να καταργηθούν. Και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν, μετά από αξιολογήσεις όμως και μελέτες οι συγχωνεύσεις σε μια δεύτερη φάση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι εκείνοι που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος για την προώθηση της αναδιοργάνωσης των δομών του δημοσίου θα είναι οι γενικοί διευθυντές που υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση: «Αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι όλη η διαδικασία της αναδιοργάνωσης των δομών του δημοσίου γίνεται από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Τα περιγράμματα θέσεων συντάσσονται από τους γενικούς διευθυντές και είναι οι γενικοί διευθυντές εκείνοι που θα περιγράψουν τις θέσεις με καθημερινή δουλειά βασιζόμενοι στην κύρια αποστολή του κάθε υπουργείου που είναι προσδιορισμένη. Αυτοί θα κάνουν, οι γενικοί διευθυντές δηλαδή, και την τοποθέτηση των υπαλλήλων σύμφωνα με τα καθήκοντά τους, το προσοντολόγιο τους, αλλά κυρίως με τα βασικά υπηρεσιακά τους καθήκοντα στις νέες θέσεις. Θα γίνει μια εσωτερική αναδιανομή του προσωπικού».

Όπως ανέφερε ο υπουργός «ήδη η εξοικονόμηση που επέρχεται από τις αλλαγές που προχωρούν με στόχο τη συμπύκνωση, τη μείωση του όγκου των δημοσίων υπηρεσιών, υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο του 30% και σε πολλές περιπτώσεις φθάνει και το 50%». Αυτό συνέβη διότι, όπως εξήγησε ο κ. Μανιτάκης, ακολουθήθηκαν πολύ ορθολογικά κριτήρια.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην προεργασία της μελέτης που έγινε επί των ημερών του Θεόδωρου Πάγκαλου και τον βαθμό αξιοποίησης της. «Το ζήτημα της συγχώνευσης και κατάργησης φορέων συζητείται στην Ελλάδα τρία χρόνια τουλάχιστον. Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά όλοι μας ποια είναι η αιτία της αθρόας δημιουργίας οργανισμών, που δεν ήταν πάντοτε αναγκαίοι. Ήδη με το Ν. 4109/2013, τον Ιανουάριο συγχωνεύθηκαν 197 Νομικά Πρόσωπα δημόσιων φορέων ενώ καταργήθηκαν 8 φορείς. Είναι ελάχιστο δείγμα. Δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Είναι μικρό δείγμα αλλά ήταν ένα δείγμα που έδωσε μια πρώτη εμπειρία. Ήδη τόσο τις μελέτες της λίστας Πάγκαλου, όπως αποκαλείται, όσο και όλη η προεργασία που έχει γίνει τις έχουμε, τις μελετάμε όλο αυτό το διάστημα. Και επειδή το έργο είναι πολύ δύσκολο και πολύ λεπτό και δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, να μην προχωρήσουμε σε ισοπεδωτικές καταργήσεις, αλλά να κάνουμε μια στοιχειώδη αξιολόγηση, να μετρήσουμε τη χρησιμότητα».

Από την πλευρά της η η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι η αναδιοργάνωση των δομών του δημοσίου πρέπει να γίνει μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση ώστε να μπει νέο αίμα στη δημόσια διοίκηση που θα προσληφθεί με διαδικασίες αξιοκρατικές αλλά και με βάση τις ειδικότητες που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση.

Διαβάστε επίσης

Μανιτάκης: «Ρουσφέτια» τα ΝΠΙΔ που θα καταργήσουμε

Απολύσεις: Ποιοι φορείς οδηγούνται σε κατάργηση

Short list 30 προς κατάργηση οργανισμών

Απολύσεις: Ξεκίνημα από 73 μικρούς φορείς

Δημόσιο: Οι 4 «δεξαμενές» των «αναγκαστικών αποχωρήσεων»

Στο «στόχαστρο» οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων

Οι 20 φορείς με τις 258 «μονάδες» που καταργούνται

Δημόσιο: Υπό κατάργηση-συγχώνευση 135 Οργανισμοί

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!