Το χαρτί των απολύσεων στο τραπέζι της συνάντησης Μέρκελ – Σαμαρά

Μεγάλη σημασία αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Βερολίνο. Καλός οιωνός είναι τα συγχαρητήρια που έδωσε χθες η ισχυρή κυρία της ευρωζώνης για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Κακός οιωνός είναι η προαναγγελία από τον εκπρόσωπό της ότι δεν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση, αλλά ενημέρωση.

Ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για μία δέσμευση ότι η συζήτηση για την απομείωση του χρέους θα ξεκινήσει πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να δοθεί σήμα στους επενδυτές ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι πραγματική και οριστική και προκειμένου να οριστεί με νέο τρόπο το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Ο Α. Σαμαράς θέλει επίσης να εξηγήσει ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν περνούν από τη Βουλή, επομένως οποιαδήποτε πίεση της Τρόικας προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά.

Το διαπραγματευτικό του πλεονέκτημα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και οι απολύσεις στο Δημόσιο για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εκπληρώσει τη δέσμευση για 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014, ενώ η Τρόικα βάζει θέμα για συνέχιση των απολύσεων το 2015 και το 2016. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το απέκλεισε κατηγορηματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η πίεση δεν θα συνεχιστεί, αφού οι απολύσεις στο λεξιλόγιο των πιστωτών αποτελούν «διαρθρωτικές αλλαγές» που πρέπει να συνεχιστούν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΤΡΟΙΚΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!