το-τρενάρισμα-της-αξιολόγησης-φέρνει-119516
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 24.03.2016 | 10:49

Το τρενάρισμα της αξιολόγησης φέρνει «συναγερμό» στο Μέγαρο Μαξίμου

Η αίσθηση ότι κύκλοι των θεσμών επιδιώκουν να τραβήξουν επί μακρόν τη διαπραγμάτευση με απώτερο στόχο τη διακράτηση της χώρας σε καθεστώς ομηρείας αρχίζει να είναι διάχυτη στην κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι η Ελληνική πλευρά τελώντας υπό την πίεση της ανάγκης να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδων προσφύγων, αλλά και να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες οικονομικής σταθερότητας επιδιώκει πάση θυσία να κλείσει την αξιολόγηση πριν το Πάσχα.

Κεντρικός στόχος να «κλειδώσει» το μέτωπο των τραπεζών διασφαλίζοντας ότι δε θα υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό όμως μόνο με αποκλεισμό κάθε πιθανότητας για νέες εισροές κεφαλαίων, που μόνο με επιστροφή καταθέσεων μπορεί να γίνει.

Στο πλαίσιο αυτό με υποψίες ακόμα και για προθέσεις κυβερνητικής αποσταθεροποίησης κυβερνητικοί παράγοντες βλέπουν τα όσα, ειδικά το ΔΝΤ ζητεί. Εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι όσα βάζει στο τραπέζι το Ταμείο δεν προκύπτουν από τη συμφωνία του Αυγούστου. Την ανάγκη, έτσι, για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης επισήμανε στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι “είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.”

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι απαιτήσεις όπως αυτές για περικοπές των κύριων συντάξεων, δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, αλλά και τίποτα περισσότερο. « Όσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας» σημείωσε καρφώνοντας το Δ.Ν.Τ.

Οι δηλώσεις αυτές είναι σε ευθεία συνέχεια των όσων διέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών κατά του Ταμείου αλλά και όσα είπε σε δημοσιογράφους ο ΓΓ δημοσιονομικής πολιτικής Φρ. Κουτεντάκης. «Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτεντάκης, κατηγορώντας το ΔΝΤ για συνεχείς αμφισβητήσεις των στοιχείων της Αθήνας, χωρίς να εξηγεί πώς υπολογίζει τα δικά του, που είναι γεμάτα ανακρίβειες.

Η στάση του Ταμείου που «κανείς δεν έχει καταλάβει αν θέλει να μείνει ή να φύγει» προκαλεί «μια κατάσταση καταστροφικής αβεβαιότητας στην οικονομία», τονίζει.

Διαφορές προσεγγίσεων

Είναι προφανές ότι οι δύο πλευρές έχουν άλλη αντίληψη για τη διαπραγμάτευση. Η πλευρά της κυβέρνησης επιθυμεί να δώσει πολιτική διάσταση σε αντίθεση με το Ταμείο που βαδίζει στη διαπραγμάτευση “by the book” έχοντας ξεκάθαρο οικονομικό μπούσουλα όπως προβλέπει και το καταστατικό του θεσμού. Η κυβέρνηση έχοντας την αίσθηση ότι η Γερμανία λόγω προσφυγικού είναι ελαστική θεωρεί ότι το Ταμείο έχει αντιπαραγωγικό ρόλο γιαυτό και το «καρφώνει» συνέχεια.

Με αυτό το δεδομένο, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι τελευταίες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως φλογερός κήρυκας της ευελιξίας, όπως σημειώνει το Βήμα. Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό είπε, ότι αν δεν υπάρχει η πολιτική δυνατότητα για την επιβολή των σημερινών προτάσεων για την αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος (σ.σ.: επειδή προσφανώς, όπως δήλωσε σε προηγούμενη συνέντευξη του, η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία γι αυτό στη Βουλή) τότε «θα πρέπει η τρόικα από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση να επεξεργαστούν μια εναλλακτική λύση για την υλοποίηση των στόχων». Είμαι αισιόδοξος, πρόσθεσε, ότι μπορεί να βρεθεί τέτοια λύση.

Λιγότερο ευέλικτος στάθηκε, αντίθετα, στο θέμα του χρέους. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών δεν αποκρούει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του μετά την αξιολόγηση της τρόικας (που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα λίγο πριν, ή λίγο μετά το ορθόδοξο Πάσχα), τη θεωρεί όμως περιττή. Ουσιαστικά ο Γερμανός Υπουργός αποκάλυψε το πρόγραμμα που ίδιος είχε καταθέσει και για το οποίο είχε γράψει χτες το Reporter.gr. Όπως αναφερόταν χτες, η γερμανική πλευρά φέρεται να μην προβάλλει σοβαρές ενστάσεις στο κυβερνητικό σχλεδιο για την αλλαγή του ασφαλιστικού ωστόσο ζητεί προώθηση μεταρρυθμίσεων στη βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ αλλά και επαρκή τεκμηρίωση της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.

Γρίφο αποτελεί το θέμα του χρέους όπου το Βερολίνο και στις τελευταίες επαφές εμφανίζεται απρόθυμο να συζητήσει οποιαδήποτε σκέψη αναδιάρθρωσης.

Μπορεί λοιπόν οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε να επιβεβαιώνουν το σχέδιο τριών σημείων (ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι χρέος) αλλά μάλλον κι αυτές στη σταδιακή αξιολόγηση παραπέμπουν, κάτι που όμως δε λύνει το πρόβλημα.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr