Το πλάνο Χριστοδουλοπούλου για τη Μεταναστευτική Πολιτική – Ποιες υπηρεσίες μεταφέρονται από το Δημόσιας Τάξης στο ΥΠΕΣ

Τις προτεραιότητές της για την Μεταναστευτική Πολιτική παρουσίασε η αρμόδια, αναπληρώτρια υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ένα από τα βασικά σημεία της πολιτικής θα αποσκοπούν στην αυξημένη προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων που εισέρχονται στη χώρα, μέσω της δημιουργίας δομών προστασίας. Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των Κέντρων Κράτησης όπου παραμένουν για αόριστο χρόνο, σε άθλιες συνθήκες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Ήδη σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου, έχουν αποχωρήσει από:

Αμυγδαλέζα: 110 πρόσφυγες και 27 παιδιά (που έχουν πάει σε μονάδες φιλοξενίας στο Βόλο)
Παρανέστι 41 πρόσφυγες
Έβρο: 17 πρόσφυγες
Κόρινθο: 128 πρόσφυγες
Ελληνικό: 4 γυναίκες πρόσφυγες και αύριο, Παρασκευή, θα αποχωρήσουν άλλες 15

Στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα περάσουν όλες οι πολιτικές υπηρεσίες του Δημοσίας Τάξης: Υπηρεσίες Ασύλου, Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, Επιτροπές Προσφυγών.

Αναφερόμενη στο νόμο για την ιθαγένεια που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε ότι «θα λάβουμε υπόψη σοβαρά την απόφαση του ΣτΕ, γιατί δεν θέλουμε να νομοθετήσουμε στον “αέρα”. Θα λάβουμε επίσης υπόψη και το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα καταρτίσουμε το νομοσχέδιο και θα το εμφανίσουμε στη Βουλή».

Τέλος, η κ. Χριστοδουλοπούλου στηλίτευσε το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε τη δημιουργία 2.500 θέσεων φιλοξενίας μεταναστών έως τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτι για το οποίο ήταν υποχρεωμένη. Ως συνέπεια, η χώρα θα βρεθεί απολογούμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης τον Μάρτιο. «Γιατί έγινε αυτό; Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση όσα κονδύλια απορροφούσε τα κατεύθυνε στα Κέντρα Κράτησης», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ, ΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!