Το «μυστικό» του Ασφαλιστικού – O ρόλος του νέου Ταμείου Δημόσιου Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ειδικοί χειρισμοί απαιτούνται από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο στο θέμα του ασφαλιστικού, καθώς πολλές από τις προωθούμενες ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, όπως η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά και οι αλλαγές στον νόμο 3863 του 2010 για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες και μάλιστα με άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά. Πολύ περισσότερο που η πρώην τρόικα πίεζε για μέτρα σκληρότερα, όπως άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους όσοι σήμερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62, στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών και σαρωτικές ενοποιήσεις. Προκειμένου να πεισθεί ο κ. Στρατούλης, στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων δεν θα υπάρχει θέμα παροχών, ήτοι αποκλείεται οποιαδήποτε παρέμβαση προς την κατεύθυνση της μείωσης των συντάξεων, ενώ το θέμα της κατάργησης των κοινωνικών πόρων θα επιδιωχθεί να παραπεμφθεί στο μέλλον.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», στη μεταρρυθμιστική ατζέντα θα προστεθεί ένα κεφάλαιο στο οποίο η κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερο βάρος και αφορά την εξεύρεση νέων πόρων χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό θα έχει το νέο Ταμείο Δημόσιου Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης και ήδη προετοιμάζεται ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση. Στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο κ. Στρατούλης φαίνεται πως έχει πειστεί για περιορισμένες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της εξάλειψης των κραυγαλέων περιπτώσεων και του περιορισμού των κινήτρων όπου ισχύουν, ενώ εξετάζονται και αντικίνητρα για νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, κυρίως στον τραπεζικό τομέα. Κοινός τόπος μπορεί να βρεθεί στην πρόταση για ενοποιήσεις Ταμείων και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Οσον αφορά τη στενότερη σύνδεση των εισφορών και των εισοδημάτων, η πρόταση αφορά αποκλειστικά τον ΟΑΕΕ και έχει τεθεί και από τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων στο Ταμείο (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ).

Στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης δεν αποκλείει συνεννόηση με τους θεσμούς, προκειμένου να προχωρήσει τα δύο ν/σ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθειά του θα είναι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΣΟΔΑ, ΤΑΜΕΙΟ, ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!