Το «κρυφό» σχέδιο της κυβέρνησης για τις συντάξεις – Πώς σκοπεύει να ξεπεράσει το σκόπελο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

Σχέδιο για περικοπή στις υψηλές (διπλές, τριπλές ή και τετραπλές) συντάξεις που λαμβάνουν χιλιάδες συνταξιούχοι ως αντιστάθμισμα στις πιέσεις των δανειστών για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό θα μπει πλαφόν στο συνολικό ύψος των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) που λαμβάνουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Να σημειωθεί ότι σήμερα περισσότερο από 1.500 ευρώ λαμβάνουν 89.573, ενώ 1.210.000 άτομα λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις οι οποίες κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 182 ευρώ.

Νύξη στο «κρυφό» σχέδιο της κυβέρνησης έκανε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος ζήτησε να μπει «πλαφόν» στο ύψος των κύριων συντάξεων προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, ο κ. Χρυσόγονος, πως  « το να έμπαινε ένα ανώτατο πλαφόν στο σύνολο των συντάξεων, που παίρνει κανείς από οποιαδήποτε πηγή, άσχετα κυρίες η επικουρικές, εγώ δε θα το έβλεπα προσωπικά παράλογο και στο βαθμό, βεβαίως, που μιλάμε για λεφτά, τα οποία δεν προέρχονται από τις καταβολές εισφορών εκ μέρους του ασφαλισμένου, αλλά προέρχονται από το κράτος». Πρόσθεσε, δε, ότι «η σύνταξη δεν είναι ένα μέσο πλουτισμού για το συνταξιούχο», συμπλήρωσε.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε πως «αν ένας άνθρωπος παίρνει, ας πούμε, 5.000 ευρώ από τρεις-τέσσερις συντάξεις, δεν τις χρειάζεται τις 5.000 για να ζήσει. Θα μπορούσε να μπει ένα πλαφόν… να είναι κάπου – ξέρω εγώ -στις 3.000; Στις 2.500; Το συζητάμε». Και συμπλήρωσε: «Ούτως ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε μειώσεις επικουρικών συντάξεων σε ανθρώπους, οι οποίοι το σύνολο των συντάξεων που παίρνουν – κυρία, επικουρική, κλπ – είναι στα 600, 700, μπορεί και λιγότερα. Γιατί εκεί πραγματικά τα χρειάζονται απολύτως» κατέληξε ο κ. Χρυσόγονος.

Βεβαίως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το (υποθετικό) ύψος των συντάξεων για το οποίο μίλησε ο κ. Χρυσόγονος είναι δυσθεώρητο και είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που θα μπει το πλαφόν θα είναι πολύ παρακάτω.

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Ο Κώστας Χρυσόγονος ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι οι παραπάνω απόψεις είναι προσωπικές. Ωστόσο,  σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr η συγκεκριμένη πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Κι αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο -μέσω δηλαδή ενός πλαφόν επί του συνολικού ύψους των συντάξεων, η κυβέρνηση πετυχαίνει «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: Αφενός αποφεύγει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επιδιώκουν οι δανειστές, αφετέρου, όμως, πετυχαίνει να «συμμαζέψει» -έστω και προσωρινά- την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός περί ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ήταν από τα βασικά εργαλεία που ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ο βασικός σχεδιασμός -που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2014- ήταν τα Ταμεία να προσαρμόζουν ανά τρίμηνο τις παροχές τους στα όρια των εσόδων τους έτσι ώστε στο τέλος του έτους τα ίδια έσοδα να καλύπτουν τις παροχές χωρίς την ανάγκη χρηματοδότησης.

Από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση απορρίπτει αυτό το σχέδιο, είναι πλέον υποχρεωμένη να βρει άλλες λύσεις, οι οποίες, όμως, θα καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα -δηλαδή, τα ταμεία να καλύπτουν τις παροχές με ίδια έσοδα. Οι παραπάνω δηλώσεις φαίνεται πως ανοίγουν αυτό το θέμα: Αφενός με το «πλαφόν» θα περιοριστούν οι πολύ υψηλές συντάξεις, αφετέρου με το «φραγμό» στις προκλητικές πρόωρες όχι μόνο θα πετύχει να παραμείνουν ορισμένοι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -άρα θα αποδίδουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές δίνοντας ανάσες στο ασφαλιστικό σύστημα την ώρα που η ανεργία παραμένει τεράστια- αλλά επιπρόσθετα θα «κόψει» ορισμένες παροχές που η ίδια η κοινωνία αποδέχεται ως «υπερβολικές»…

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ, ΡΗΤΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!