Το «κόλπο» Άδωνι για να παρακάμψει το ΣτΕ -Ανάστατοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 29 Μαΐου 2020 - 10:27
  • Comments Off

Νομοθετική βούλα στη «φωτογραφική» υπουργική απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη για τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου McArthurGlen και Smart Park στα Σπάτα και τις Κυριακές βάζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας. Το θέμα είχε αναδείξει η εφημερίδα «δημοκρατία» από τον Ιανουάριο, όταν είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού, προκαλώντας ποικίλες αναδράσεις στον εμπορικό κόσμο. Η απόφαση επιτρέπει στο εκπτωτικό χωριό να λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Επιχειρηματικό πάρκο Γυαλού – Αγιος Δημήτριος – Πύργος στον Δήμο Σπάτων εντάσσεται στον νόμο 4177/2013 που προβλέπει τη λειτουργία  των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Σκοπίμως, η διάταξη αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος του ΣτΕ, που είχε αποφανθεί ότι δεν μπορεί ένα μεμονωμένο κατάστημα να ενταχθεί στο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων τιe Κυριακές. Όπως επισημαίνουν οι Ενωμένοι Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα, η «φωτογραφική», όπως τη χαρακτηρίζουν, διάταξη φέρνει τους εργαζομένους ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Το εκπτωτικό χωριό προσελκύει μεγάλη καταναλωτική κίνηση από πολλά σημεία της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι η λειτουργία του τις Κυριακές αλλάζει τους όρους της αγοράς, καθώς θα πλήξει σημαντικά τα μικρότερα καταστήματα και ειδικά όσα δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν παράλληλα. Για τους εργαζομένους το πλήγμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς θα χάσουν και την προβλεπόμενη αργία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα αυξηθούν αντίστοιχα οι αποδοχές τους» αναφέρουν οι εργαζόμενοι, καλώντας τον υπουργό Ανάπτυξης να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία διότι «αποτελεί καραμπιvάτο σκάνδαλο σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, του εμπορικού κόσμου και του κοινωνικού συνόλου».

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχε προσφύγει η εταιρία McArthurGlen  Ελλάς, αποφάσισε ότι τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων δεν πρέπει να λειτουργούν τις Κυριακές.

πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΤΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, MCARTHURGLEN


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!