το-ιππικό-του-μητσοτάκη-πληρώσαμε-πετ-1154767
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 23.03.2023 | 11:27

Το Ιππικό του Μητσοτάκη: Πληρώσαμε πετάλωμα, διατροφή και κτηνίατρο αλλά κόπηκε από την παρέλαση!

Χωρίς τελικά  την ίλη ιππικού θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση της 25ης Μαρτίου το Σάββατο, καθώς η προετοιμασία των αλόγων δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Εδώ να σημειώσουμε ότι είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από τρεις δοκιμαστικές πρόβες στο κέντρο της Αθηνάς. Με την τελευταία να γίνεται τα ξημερώματα της Δευτέρας που το ιππικό με επικεφαλή τον ίλαρχο, και πρώην δήμαρχο Πεντέλης, Ανδρέα Στεργίου, να διασχίζει την  Πανεπιστημίου και την Βασιλίσσης Αμαλίας. Πάντως, οι αντιδράσεις για το συγκεκριμένο σώμα είναι έντονες με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών να βγάζει ανακοίνωση για τον τρόπο εκμετάλλευσης των ζώων.

Μετά τις αντιδράσεις ακόμα και τις περιφέρειας Αττικής, αποφασίστηκε με μια λιτή ανακοίνωση να ανακοινώσει το υπουργείο την μη συμμετοχή του ιππικού στην παρέλαση:

Λαμβάνοντας πάντα όλες τις παραμέτρους ασφαλείας, σας ενημερώνουμε ότι η Ίλη Ιππικού δεν θα συμμετάσχει στην Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου καθόσον κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εξοικείωση των ίππων. Η εκπαίδευση της ‘Ιλης θα συνεχιστεί κανονικά.

Φιάσκο η νέα ύλη ιππικού

Η ίλη ιππικού που συστήθηκε με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ, και με τυμπανοκρουσίες από τα ανώτερα στελέχη του Στρατού, φαίνεται να καταλήγει σε επικοινωνιακό φιάσκο. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του στρατού έχουν προβλεφθεί αρκετά κονδύλια για να στηθεί και να είναι έτοιμο στις παρελάσεις. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο σώμα και ο τρόπος που στήθηκε ήταν πρόχειρος από τα ανώτερα στελέχη του ΓΕΕΘΑ.

Η χρηματοδότηση για το εγχείρημα αυτό είναι διαρκής και επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο, καθώς η πραγματοποίησή του περιλαμβάνει την προετοιμασία των αλόγων, το πετάλωμά τους και τη μεταφορά τους από την Αυλώνα στο Σύνταγμα και πίσω. Τα επίσημα στοιχεία για το Ιππικό αναφέρουν ότι κονδύλια πάνω από 35.000 ευρώ είχαν εγκριθεί πέρσι 2 με κατεπείγουσες διαδικασίες και χρέωση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, τόσο για την τροφή των αλόγων όσο  και για την προμήθεια απαραίτητων εξαρτημάτων για τους ιππείς και τα άλογα, ωστόσο δεν υπολογίζεται το κόστος αγοράς των επτά (7) αλόγων.

Πόσο κοστίζουν οι στάβλοι του ΓΕΕΘΑ και ο 75χρονος Ταξίαρχος
Πόσο κοστίζουν οι στάβλοι του ΓΕΕΘΑ και ο 75χρονος Ταξίαρχος

Φέτος όπως βλέπουμε και στο βίντεο τα άλογα είναι περισσότερα. Επιπλέον, ιδιώτης κτηνίατρος έχει μισθωθεί με αμοιβή αρκετά υψηλή (6.700€), ενώ για ένα μόνο τρίμηνο κονδύλι των 3.500€ έχει δοθεί για πετάλωμα, ιπποδρόμιο και άλλες ανάγκες των αλόγων. Τέλος, πέρυσι πριν από την παρέλαση δύο υπαξιωματικοί του ιππικού τραυματίστηκαν μετά από προσπάθεια χειρισμού ενός αλόγου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το άλογο ήλθε από το εξωτερικό και αρχικά ο 76χρονος ταξίαρχος ανέλαβε να το τιθασεύσει, δίχως ωστόσο επιτυχία. Η τιθάσευση του αλόγου είχε ως αποτέλεσμα δύο αξιωματικοί να τραυματιστούν και να λάβουν αναρρωτική άδεια.

Πάντως, σε αυτό το πλαίσιο υπήρχε  διαρκής χρηματοδότηση προς τον Αυλώνα, για να προετοιμαστούν κατάλληλα  τα άλογα για την παρέλαση, να πεταλωθούν και να μεταφερθούν  στο Σύνταγμα.

Μάλιστα τα παρακολουθεί ιδιώτης κτηνίατρος και όχι κάποιος από τους κτηνιάτρους του Στρατού, με αμοιβή αρκετά υψηλή.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις  σοβαρών αξιωματικών του στρατού  που σε μια εποχή που υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και ζητήματα προς επίλυση, να βγαίνει στην επιφάνεια το ιππικό με διοικητή έναν απόστρατο πρώην δήμαρχο που έχει φύγει από το σώμα του στρατού από το 1994 για να ριχτεί στην μάχη των εκλογών, με τον ίδιο να σχολιάζει τις πρώτες μέρες ίδρυσης του Ιππικού  ότι: «η απόφαση επανασύστασης του ιππικού στον ελληνικό στρατό πάρθηκε από τον λεβέντη αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και από κοινού με τον αρχηγό Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, τον Διευθυντή Ιππικού Τεθωρακισμένων του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γεώργιο Μαυροειδή και τον Διοικητή του ΚΕΤΘ Ταξίαρχο Ιωάννη Δέλλα μου εμπιστεύτηκαν αυτό το τεράστιο εγχείρημα. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την απεριόριστη εμπιστοσύνη και την στήριξη που έχουν προσφέρει για να δημιουργηθεί η νέα Ίλη Ιππικού».

Πάντως, όπως αναφέρει το Θεωρείο της εφημερίδα ‘Καθημερινής’ «αυτή την εποχή κανείς δεν ξέρει ποιoς ακριβώς κάνει κουμάντο στο Πεντάγωνο». 

Το Ιππικό του Μητσοτάκη πάντως το πληρώνει αδρά ο Ελληνικός λαός!!!

Με πληροφορίες και από armyvoice.gr