Το ΕΣΠΑ 2014-2020 αντίβαρο στη μείωση των κοινοτικών κονδυλίων και στην ύφεση

Μεγάλη σημασία στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 δίνει ο υπουργός Ανάπτυξης & Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα και με τα όσα είπε σε σημερινή του ομιλία στην ημερίδα – σεμινάριο για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων. Και αυτό, διότι, «διότι είναι το μόνο μέσο, με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δημοσίων επενδύσεων για την περίοδο 2014- 2020». Να σημειωθεί ότι σήμερα στη χώρα μας τα 4/5 των δημοσίων επενδύσεων στηρίζονται στο ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο υπουργός, «είναι και αυτό ξεκαθαρίσαμε με τον Πρωθυπουργό από τις Βρυξέλλες: μια μείωση του νέου ΕΣΠΑ θα μπορούσε να είναι και μια υπονόμευση της προσπάθειας της χώρας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Τυχόν περιορισμός του θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και σε μεγαλύτερα προβλήματα ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».

Project managers για 40 προβληματικά έργα

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση δίνει «έμφαση στα προβληματικά έργα από τα έργα προτεραιότητας, τοποθετώντας project managers καθ’ ομάδες στα 40 προβληματικά έργα. Μέχρι το τέλος του χρόνου, το επανέλαβα και χθες στον Επίτροπο τον κ. Χαν, η χώρα θα έχει ολοκληρώσει την προσπάθεια για την απλοποίηση του ΕΣΠΑ. Ήδη παρουσιάσαμε στις 10 Οκτωβρίου μια πρώτη δέσμη μέτρων για τον περιορισμό των υπογραφών και την απλοποίηση των διαδικασιών. Είμαστε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία για να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η περαιτέρω απλούστευση του συστήματος για τις απαλλοτριώσεις με ταυτόχρονη προσπάθεια φυσικά για εξοικονόμηση πόρων. Γιατί δυστυχώς, είμαστε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις. Και αυτό δε μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό».

Σύμφωνα με τον υπουργό, επίκεινται αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, «δεν ξέρουμε, δεν είμαστε σίγουροι αν υπάρξει συμφωνία πράγματι την επόμενη εβδομάδα, γιατί η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ  δύσκολη με πολλές εντάσεις και πολλές ενστάσεις από πολλά και διαφορετικά κράτη-μέλη, αλλά σε κάθε περίπτωση, η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γράφει ότι στις 22 Νοεμβρίου πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το νέο ΕΣΠΑ».

Κοινοτική Πρωτοβουλία JEREMIE

Ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι επίκειται κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για τη διευκόλυνση των στρατηγικών και των ιδιωτικών επενδύσεων, όπου θα δοθεί η δυνατότητα με εγγυητικές από τις τράπεζες, να παίρνει ο επενδυτής τα χρήματα μπροστά από την αρχή, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλονται σε δόσεις και δημιουργείται και μια κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

Αναφορικά με το Πρόγραμμα JEREMIE, ο υπουργός Ανάπτυξης & Υποδομών σημείωσε: «Υπάρχουν δυσκολίες, προσπαθούμε να τις αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Όπως προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και σε σχέση με τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006 και που ξέρετε πως υπήρχε κίνδυνος απώλειας για τη χώρα, επιστροφής στα Κοινοτικά Ταμεία πόρων της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Χάρη και στη βοήθεια της ΜΟΔ και των υπολοίπων υπηρεσιών τα χρήματα της πρώτης φάσης δεν χάθηκαν. Και τώρα δίνουμε τη μάχη. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα συνεχιστεί αυτή η μάχη, για τα έργα της β’ φάσης για να μην υπάρξει απώλεια κονδυλίων για τη χώρα».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

 

Διαβάστε επίσης:
ΧΑΝ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΣΠΑ 2 ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!