Το διπλό σύστημα φόρου στα ακίνητα

Σύμφωνα με πηγές από το ΠΑΣΟΚ ο φόρος για τα ακίνητα περιλαμβάνει έναν κύριο και ένα συμπληρωματικό: Τον κύριο φόρο τον πληρώνουν όλα τα είδη ακινήτων (κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανεξαρτήτως νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο της διαβούλευσης-δημόσιο, ΜΚΟ, ΝΠΔΔ κλπ).

Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων στην κατοχή φυσικών και νομικών προσώπων με αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα για τα μεν και αναλογικό συντελεστή για τα δε.

Ο κύριος φόρος υπολογίζεται ως εξής:

• Κτίρια: Βασικός φόρος 2-13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε 12 κλιμάκια ανά Τιμή Ζώνης χαμηλότερος από 21,6% έως 4,4% σε σχέση με τον ΕΕΤΑ μεσοσταθμικά 16%.

• Προβλέπεται συντελεστής παλαιότητας, ορόφου μονοκατοικίας και πρόσοψης. Τα κτίρια ειδικής χρήσης έχουν συντελεστή μειωμένο κατά 50% πλην των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή, ενώ προβλέπεται μειωτικός συντελεστής επιφάνειας.

• Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο φορολογούνται στο 10% του κανονικού συντελεστή με την εξαίρεση των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή.

• Οικόπεδα. Βασικός φόρος 3-9.000 ευρώ ανά στρέμμα σε 25 κλιμάκια, χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το νομοσχέδιο της διαβούλευσης.

• Αγροτεμάχια. Βασικός φόρος 1 ευρώ ανά στρέμμα με συντελεστή θέσης από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης (δασικά 0,1, βοσκότοποι 0,5, καλλιέργειες κάθε είδους 2, λατομεία 5, εκθέσεις 8, συντελεστή απαλλοτρίωσης 0,75 και συντελεστή κατοικίας 5.

Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων του ιδιοκτήτη, όπως ο ΦΑΠ.

• Τα Φυσικά Πρόσωπα έχουν αυξημένο αφορολόγητο (από 200Κ σε 300Κ) και χαμηλότερους αρχικούς συντελεστές, με ανώτατο συντελεστή 1% (από 2%).

• Τα Νομικά Πρόσωπα φορολογούνται όπως και τώρα, με τους βασικούς συντελεστές να μειώνονται από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25% αντιστοίχως.

• Για τα φυσικά πρόσωπα ο συντελεστής ξεκινά από 2 τις χιλίοις για περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ κατ’ άτομο. Ο συντελεστής αυξάνεται προοδευτικά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΦΟΡΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΝΦΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!