Την Πέμπτη το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» στον Κατρούγκαλο – Σύνταξη τύπου ΙΚΑ με περισσότερα χρόνια εργασίας

Τα πάνω κάτω φέρνει το πόρισμα της επιτροπής σοφών που αναμένεται να παραδοθεί την Πέμπτη στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ στο νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβριο θα προβλέπονται μικρότερες συντάξεις για όλους με «πιλότο» το ΙΚΑ και με περισσότερα χρόνια εργασίας.

Στόχος είναι να τηρηθεί η μνημονιακή δέσμευση μείωσης σχεδόν 4 δισ. ευρώ ή 12,7% σε σχέση με φέτος των συνταξιοδοτικών δαπανών έως το 2018.

Τρεις θα είναι οι πυλώνες του νέου ασφαλιστικού:

  1. Εφαρμογή ενιαίων κανόνων για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων από 1/1/2016 με την καθιέρωση μιας εθνικής σύνταξης για όλους και «ατομικών μερίδων» για κάθε ασφαλισμένο. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ότι:

-καταργούνται τα ειδικά καθεστώτα για τον υπολογισμό της σύνταξης

-μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης από 64,5% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο σε κύρια και επικουρική, στο 55-57%

  1. Περικοπή των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται με τα σενάρια να μιλούν για περικοπή με κλιμάκωση έως 11% που να αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
  2. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς με το τρίτο Μνημόνιο πλήρης σύνταξη θα χορηγείται έως το 2022 είτε στα 62 έτη με 40 έτη ασφάλισης είτε στα 67 με λιγότερα έτη (από 15 και πάνω) εξαιρουμένων μόνο των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά και των γονέων αναπήρων παιδιών.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΙΚΑ, ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!