τι-βαθμό-βάζει-ο-βερναρδάκης-στον-μητσ-125434
ΔΗΜΟΣΙΟ | 12.02.2016 | 21:30

Τι βαθμό βάζει ο Βερναρδάκης στον Μητσοτάκη για τα “έργα και τις ημέρες” του στο ΥΔΜΗΔ – Πώς σκοπεύει ο ίδιος να «απογειώσει» το Δημόσιο

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης στην εφημερίδα Finance & Markets Voice. Σε αυτήν μίλησε για τη νέα «κουλτούρα» που επιχειρείται στο Δημόσιο, την αξιολόγηση, τους μετακλητούς, την “παραγωγικότητα” των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το βαθμό που βάζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Θα προλάβουμε να δούμε το τέλος του «οδικού χάρτη» που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός; Βλέπετε φως στον ορίζοντα;

Νομίζω ναι. Χρειάζεται λίγη υπομονή, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Αν η κυβέρνηση ξεπεράσει -κάτι που θα γίνει- το δύσκολο θέμα του Ασφαλιστικού, χωρίς να θίξει τα συμφέροντα των χαμηλών κοινωνικών τάξεων, το φως στον ορίζοντα θα δυναμώσει.

Πόσο εφικτό είναι ο χώρος της δημόσιας διοίκησης να αποκτήσει μία διαφορετική κουλτούρα για την αντιμετώπιση των πραγμάτων;

Είναι απολύτως εφικτό, με την προϋπόθεση ότι αλλάζουν οι δομές και οι διαδικασίες. Η κουλτούρα και οι ιδεολογίες εν γένει έρχονται να αναδιαμορφωθούν μέσα σε ένα πλαίσιο υλικών συνθηκών. Αυτό θα γίνει και στην περίπτωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σε ένα διάστημα που δεν νομίζω να ξεπεράσει, ως πρώτο δείγμα γραφής, τα δύο χρόνια.

Το γεγονός ότι από τους περίπου 580.000 δημοσίους υπαλλήλους μόνο οι 45.000 διαθέτουν υψηλά προσόντα δεν δείχνει μία προβληματική αναλογία;

Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι ο αριθμός των υψηλά προσοντούχων είναι μόνον αυτός. Αντίθετα, πιστεύω ότι στο δημόσιο τομέα «κρύβεται» ένα υψηλοτάτου επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί. Και το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ ικανότερο και εμπειρότερο από το αντίστοιχο στον ιδιωτικό τομέα.

Εκτός από τις τομές που επιχειρείτε στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, (με την έντονη παρουσία, πλέον, του συναλλασσόμενου κοινού στη διαδικασία), τι θα κάνετε με την παραγωγικότητα; Δεν έχει εφαρμοσθεί, σχεδόν, κανένα από τα υφιστάμενα μοντέλα μέτρησης…

Η εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα, αξιολόγησης δομών, έργου και ανθρώπων -που για πρώτη φορά εισάγουμε στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών- εκτιμώ ότι θα απογειώσει, σταδιακά, το Δημόσιο ως προς την αποδοτικότητά του. Θα το κάνει ελκτικό στους πολίτες και φιλικό στην κοινωνία. Και, κυρίως, θα το διαμορφώσει σε βασικό πυλώνα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Δεν είναι «βόλεμα», έστω και προσωρινό, η τοποθέτηση μετακλητών υπαλλήλων;

Η τοποθέτηση μετακλητών συμβούλων δεν είναι καταρχήν διορισμός. Βεβαίως, οι μετακλητοί σύμβουλοι πρέπει να περιοριστούν αριθμητικά -και αυτό έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση- διότι περιορίζουν τη δύναμη της δημόσιας διοίκησης και δίνουν έδαφος στην ανάπτυξη μιας «παραδιοίκησης» που λειτουργεί σε βάρος της ίδιας της διοίκησης.

Προκάτοχός σας, κατά μία έννοια, ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι βαθμό του βάζετε;

Θα αποφύγω αυτόν τον πειρασμό. Μου φτάνει ότι ο κόσμος του δημόσιου τομέα στη χώρα τού έβαλε κάτω από τη βάση, ακριβώς διότι απέτυχε να λειτουργήσει ορθολογικά και εξυγιαντικά για την ελληνική διοίκηση και περιεπλάκη στη δίνη των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων και των λογικών της «αχρηστίας» του δημοσίου.