τι-περιλαμβάνει-η-ελληνική-πρόταση-γι-164296
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 02.06.2015 | 22:04

Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για συμφωνία – Τι θα γίνει με το “αγκάθι” του ασφαλιστικού

Μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, ΦΠΑ «τριών ταχυτήτων», διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στην έκτακτη εισφορά περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για συμφωνία που επιδόθηκε στους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το 2015 προτείνεται πλεόνασμα κάτω από το 1% και για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. Στο μέτωπο του ΦΠΑ η ελληνική κυβέρνηση ζητά τα φάρμακα και λίγα τρόφιμα να έχουν συντελεστή 6%, ενώ τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και ο τουρισμός να υπαχθούν σε συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 11% και 12%. Στον υψηλό συντελεστή μεταξύ 22% και 23% η κυβέρνηση επιθυμεί να εντάξει τα καύσιμα, τα ακίνητα, την ένδυση και υπόδηση, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και άλλες υπηρεσίες. Εάν γίνει δεκτή η συμφωνία οι αλλαγές θα ισχύσουν άμεσα και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ θα καταργηθεί και η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο ΕΝΦΙΑ προτείνεται να διατηρηθεί ως έχει για φέτος, ενώ οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμοστούν το 2016. Στο πεδίο της έκτακτης εισφοράς η Αθήνα προτείνει κατάργηση της έκπτωσης του 30% και σκοπεύει να την αυξήσει για τους έχοντες.

Στο “αγκάθι” του ασφαλιστικού η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές ενοποίηση Ταμείων, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, εκπόνηση νέων αναλογιστικών μελετών και “πάγωμα” στη μείωση των επικουρικών. Η Αθήνα επιχειρεί στο κείμενο συμφωνία που παρέδωσε στους δανειστές να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το μεσημέρι, σε δηλώσεις του από το Υπουργείο Παιδείας όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υπέβαλε χθες το βράδυ στους θεσμούς ένα «ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αποδοχή του σχεδίου αυτού, από την πλευρά των θεσμών, «θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων διαίρεσης της Ευρώπης και μετέφερε την ευθύνη των αποφάσεων στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία λέγοντας: «μετά την τελευταία εξέλιξη και την κατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης σχεδίου πρότασης στους θεσμούς χθες βράδυ, είναι σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν προσαρμογή στον ρεαλισμό και έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα κατέθεσε επισήμως στους θεσμούς, χθες το βράδυ, ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως άλλωστε όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου» δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσθέτοντας πως «όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει».