Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπ.Εσωτερικών για το θέμα των σκουπιδιών σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία

Σύσκεψη για το θέμα των απορριμμάτων στην Ηλεία έγινε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση και με την συμμετοχή του αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Γιάννη Τσιρώνης, μετά από αίτημα των Δημάρχων Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλου, Αρχαίας Ολυμπίας Ευ. Κοτζιά, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο.

Στην σύσκεψη συζητήθηκε η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ.κ Κώστας Πουλάκης και Ευάγγελος Καπετάνιος καθώς και ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας κ. Διονύσης Παναγιωτόπουλος. Συμμετείχαν επίσης ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι και συνεργάτες  καθώς και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο Υπουργείων.

Στη σύσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης  αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Γιάννης Τσιρώνης αφού επισήμαναν ότι κατά την ισχύουσα νομοθεσία η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάλεσαν τους δημάρχους σε συνεργασία με τη Περιφέρεια να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Κατά τη σύσκεψη κατέληξαν στα εξής:

Α. ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στους ΔΗΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

 1. Με δεδομένη την απαράδεκτη διαμορφωμένη κατάσταση να γίνει άμεσα η μεταφορά των συσσωρευμένων απορριμμάτων σε  περισσότερους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  με τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας και ανάληψη των κατά νόμο υποχρεώσεων από τους δήμους. Προς τούτο υπάρχει και θα υπάρξει αμέριστη υποστήριξη των Υπουργείων καθώς και η υποστήριξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Δυτικής Ελλάδας.
 2. Να είναι ενεργή, διαρκής και πολύπλευρη υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Δήμο για την άμεση άρση του σημερινού αδιεξόδου.
 3. Να υπάρξει κατανόηση, επίδειξη αλληλεγγύης και έμπρακτη συνδρομή των ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας που διαθέτουν ΧΥΤΑ για την άμεση άρση του αδιεξόδου, με αποδοχή της μεταφοράς των συσσωρευμένων απορριμμάτων και υλοποίηση των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.

Β. ΜΕΣΟΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

 1. Εντός 1,5 μήνα να διαμορφωθεί με τη συνεργασία των δήμων της Ηλείας και της Περιφέρειας αναλυτικό, ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης (master plan) επί της μεταφοράς, προεπεξεργασίας, και ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης. Το σχέδιο θα αμφισβητεί τις μέχρι σήμερα λογικές της μεγιστοποίησης της επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων και θα κινείται στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με τη μέγιστη διαλογή στην πηγή και προδιαλογή βιοαποβλήτων, ανάκτηση υλικών και ελαχιστοποίηση της διάθεσης, με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.
 2. Να γίνει άμεση αξιοποίηση του χρηματικού ποσού των 500.000 ευρώ με το οποίο επιχορηγήθηκε ο δήμος για την Μονάδα Μηχανικής Διαλογής. Αξιοποίηση των 100.000 ευρώ με τα οποία επιχορηγήθηκε ο Δήμος για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ. Αποδεδειγμένη  χρήση των ανωτέρω ποσών και για το σκοπό που προορίζονταν.
 3. Οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας να προβούν στην ‘άμεση και κατάλληλη αξιοποίηση όποιου παροπλισμένου και αναξιοποίητου εξοπλισμού τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων τους
 4. Να γίνει μεσοπρόθεσμη νόμιμη χρήση του ΧΥΤΥ ΄΄Τριανταφυλλιάς΄΄  άμεσα μετά την αποπεράτωση – παραλαβή του για την διάθεση υπολειμμάτων επεξεργασίας και όχι ανεπεξέργαστων συμμείκτων.
 5. Οι δήμοι να προβούν άμεσα σε σχεδιασμό και υλοποίηση σχεδίου πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων και επικοινώνησή του στους δημότες, με στόχο τη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων.
 6. Οι δήμοι να προβούν άμεσα στο σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, καθώς και ενθάρρυνση σχετικών συλλογικών πρωτοβουλιών (κατοίκων, κινημάτων, συλλόγων κ.λ.π). Ομοίως και για την επαναχρησιμοποίηση των ανακτηθέντων υλικών.
 7. Να υπάρξει άμεση αποδεδειγμένη παύση λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ και εν συνεχεία αποκατάστασή τους (όπως ομοίως και των ανενεργών ΧΑΔΑ καθώς και όποιων άλλων ρυπασμένων χώρων με απορρίμματα) στην Ηλεία και ευρύτερα στην Περιφέρεια της Δ. Στερεάς Ελλάδας. Να διευθετηθούν οι χώροι αποθήκευσης δεμάτων.
 8. Οι δήμοι να συντάσσουν τακτικά (μηνιαία) τεκμηριωμένη έκθεση προόδου επί όλων των ανωτέρω προς τις προϊστάμενες αρμόδιες αρχές και στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ΥΠ.Α.Π.ΕΝ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΥΣΚΕΨΗ, ΗΛΕΙΑ, ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!