«ΘΗΣΕΑΣ 2»: εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση «ΘΗΣΕΑΣ 2» ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», έδινε για πέντε χρόνια (2005-2009) 3,5 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα. «Ένα πρόγραμμα το οποίο εθίζει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο να ολοκληρώνουν αναπτυξιακά έργα με πλήρη διαφάνεια γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν, στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιοποιείται κάθε δαπάνη που αφορά τους ΟΤΑ. Το πιο διαφανές πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ», τόνισε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και για τα έτη 2010-2014, που συμπίπτει και με το τέλος του ΕΣΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, το ύψος του πενταετούς προγράμματος θα είναι περίπου στα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι οι δαπάνες που δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, μπορούν να μπουν μέσω του ΘΗΣΕΑ και να βοηθήσουν τους ΟΤΑ.

Από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 1» έχουν μέχρι σήμερα συμβασιοποιηθεί 20.700 έργα, που καλύπτουν 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 92% του συνόλου του προγράμματος, ενώ έχουν ολοκληρωθεί 7.000 έργα.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι είχαν οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στην κομματικοποίηση, το μαρασμό και την αδιαφάνεια. Όπως είπε, το 2004 ίσχυε το πρόγραμμα ΕΠΤΑ, που έδωσε 1,7 δισ. ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια και καταβαράθρωσε οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί ήταν ελλιπές και δόθηκε κατά τρόπο εντελώς ανορθόδοξο, με κομματικά κριτήρια, ενώ για πάρα πολλά από τα χρήματα δεν υπήρχαν παραστατικά στο υπουργείο Εργασίας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος τόνισε ότι μία καινούργια γενιά έργων θα αρχίσει αμέσως μετά τις θερινές διακοπές και περισσότερα από 25 χιλιάδες έργα θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να τονώσει και την αγορά, σε μία περίοδο η οποία είναι οικονομικά δύσκολη.

«Με το ‘ΘΗΣΕΑ 2’ θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο κυρίως σε έργα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές αλλά και έργα που γεφυρώνουν τις χρηματοδοτήσεις με το ΕΣΠΑ, καθώς από αυτό το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτούνται μελέτες», τόνισε ο κ. Νάκος.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες του υπευθύνου το ΠΑΣΟΚ Ντίνου Ρόβλια ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχουν προσληφθεί 65.000 μόνιμοι και συμβασιούχοι στο δημόσιο τομέα –από 48.000 το αντίστοιχο διάστημα του 2008- ο κ. Νάκος είπε ότι δεν έχει το σύνολο των στοιχείων, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι είναι ψευδή, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση ενώ χρησιμοποιούσε 12,5 χιλιάδες συμβασιούχους τα προηγούμενα χρόνια, φέτος θα χρησιμοποιήσει 10.000 χιλιάδες. 

Στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για «τραγικά πράγματα τα οποία παρέλαβε» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΚΕΠ στην Αργυρούπολη, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και τις δηλώσεις του υπουργού, κ. Παυλόπουλου, το πρώτο πράγμα που λένε είναι «τι τραγικά ήταν τα πράγματα τα οποία παρέλαβαν». Εγώ δεν ξέρω πάρα πολλές κυβερνήσεις, που πέντε χρόνια αφότου ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, το πρώτο πράγμα στο οποίο αναφέρονται να είναι η τραγική κατάσταση, την οποία υποτίθεται πως παρέλαβαν. Το ίδιο έκανε σήμερα ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας για το «ΘΗΣΕΑ-2» και επιχειρώντας να απαξιώσει τον Καποδίστρια, επιχειρώντας να απαξιώσει το ΕΠΤΑ, προγράμματα που όλοι ξέρουμε πόσο έχουν προσφέρει στην ελληνική Περιφέρεια», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στις καταγγελίες του Ντίνου Ρόβλια για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο το πρώτο εξάμηνο του 2009, θέτοντας το ερώτημα: «Τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά εντυπωσιακά και, αν μη τι άλλο, χρήζουν απάντησης, χρήζουν επιβεβαίωσης από το Υπουργείο. Είναι έτσι τα πράγματα, ή δεν είναι; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το α’ εξάμηνο του 2009 έχουν εγκριθεί 65.061 προσλήψεις, ενώ το α’ εξάμηνο του περασμένου χρόνου ήταν 48.116, δηλαδή αύξηση 35%; Εκ των οποίων, ο συντριπτικός αριθμός δεν αφορά μόνιμο προσωπικό αορίστου χρόνου, αλλά συμβασιούχους, ωρομίσθιο προσωπικό, ορισμένου χρόνου και εποχικό. Αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση μιλά για συγκράτηση δαπανών του δημοσίου. Περιμένουμε απαντήσεις», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για κομματικό καιροσκοπισμό και πολιτική ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ, επαναλμβάνοντας ότι «με το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1998-2004 (Ε.Π.Τ.Α.) των ισχνών αγελάδων και της απόλυτης αδιαφάνειας το ΠΑΣΟΚ οδήγησε τους ΟΤΑ α΄ βαθμού στην οικονομική κατάρρευση». 

                                                       ΚΚΕ: ούτε ως προεκλογικό κόλπο

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τόνισε ότι «τα 3,7 δις που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθούν στους ΟΤΑ, δεν αξίζουν ούτε ως προεκλογικό κόλπο. Πρώτον, επειδή το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ τροφοδοτείται με πάνω από 72% από την τοπική διοίκηση, δηλαδή από χρήματα των εργαζομένων. δεύτερον, επειδή οι στόχοι του προγράμματος καθορίζονται από την κυβέρνηση, με βασικό κριτήριο για την υλοποίηση έργων τη σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, που σημαίνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και αρμοδιοτήτων της τοπικής διοίκησης».

Όπως αναφέρεται, «το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αποτελεί μέρος του οικονομικού προβλήματος των δήμων. Βασικά χαρακτηριστικά του προβλήματος αποτελούν τα ελάχιστα κονδύλια που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι μεγάλες παρακρατήσεις εσόδων της τοπικής διοίκησης από το κράτος και η λειτουργία των δήμων στη βάση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας σε βάρος των εργαζομένων».

Το ΚΚΕ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη:

– να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό συμμετοχής της τοπικής διοίκησης με προοπτική το μηδενισμό του.

– να αυξηθεί η συμμετοχή του κράτους στο σύνολο του προγράμματος.

– να εξασφαλιστεί η δίκαια κατανομή και τα κριτήρια κατανομής ανά δήμο να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

– καμία σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, γιατί αυτό σημαίνει νέες επιβαρύνσεις για το λαό κυρίως μέσω της πρόσθετης φορολογίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!