Θεσσαλονίκη: 2.000 υδρόμετρα το μήνα θα αφαιρεί η ΕΥΑΘ λόγω οφειλών

Κόβει το νερό στους μπαταχτσήδες της Θεσσαλονίκης η ΕΥΑΘ και θα αφαιρεί 2.000 υδρόμετρα τον μήνα, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία».

Οπως αναφέρεται σχετικά, οι απλήρωτοι λογαριασμοί αντιστοιχούν στο 50% του τζίρου της ΕΥΑΘ και η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε τη διακοπή υδροδότησης σε 50.000 καταναλωτές έως το 2017. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η οποία αύξησε τα κέρδη της το 2015, oι πελάτες που δεν πληρώνουν επί μακρόν τους λογαριασμούς είναι περίπου 60.000.

Πενήντα χιλιάδες παροχές νερού πρόκειται να διακοπούν στη Θεσσαλονίκη μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, στο τέλος δηλαδή της διετούς σύμβασης της ΕΥΑΘ με εργολάβο. Πρόκειται για λογαριασμούς ιδιωτών και εταιρειών που δεν είναι σε ρύθμιση, ούτε έγινε κάποια καταβολή μέρους του οφειλόμενου ποσού επί τρία συνεχόμενα τετράμηνα.

Οι διακοπές υδροδότησης γίνονται με ρυθμό 2.000 το μήνα, αλλά για να διακοπούν οι παροχές σε όλους τους πελάτες που δεν πληρώνουν επί μακρόν τους λογαριασμούς τους θα χρειάζονταν 30 μήνες, γι’ αυτό διπλασιάστηκε η δυναμικότητα της εργολαβίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Παπαδάκης.

Λόγω της κρίσης, η εταιρεία αύξησε την πρόβλεψή της για επισφαλείς απαιτήσεις και από τις 500.000 ευρώ το 2009 έφτασε στην εξαετία τα 24 εκατ. ευρώ. Πλέον οι συσσωρευμένες επισφάλειες αντιπροσωπεύουν το 33% του ανοιχτού εμπορικού υπολοίπου, ενώ το 2015 προστέθηκαν 2,7 εκατ. ευρώ επισφαλών απαιτήσεων. Οι λογαριασμοί σε καθυστέρηση ή σε καθεστώς ρύθμισης αντιστοιχούν στο 50% του τζίρου της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ή σε περίπου 35 εκατ. ευρώ. Περί τους 7.000 καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο ενώ η εταιρεία προχώρησε στην ουσιαστική απάλειψη των τόκων στα χρέη των καταναλωτών.

Στις 7 Απριλίου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για τον μειοδοτικό διαγωνισμό που αφορά τη διαχείριση του βιολογικού καθαρισμού, τη μεταφορά λυματολάσπης του συνόλου της επεξεργασίας λυμάτων και τη συντήρηση των έργων αυτών. Για την πενταετία έχει προϋπολογιστεί ποσό 60 εκατ. ευρώ (10 ΑΕ, ως σύγχρονη επιχείρηση κοινής ωφέλειας, διασφάλισε αύξηση των κερδών της με σταθερές ουσιαστικά τιμές για τους καταναλωτές και με παράλληλη εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών για τους αδύναμους», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

Μέρος του κόστους αυτής της εργολαβίας αναμένεται να καλυφθεί από την αξιοποίηση του βιοαερίου για την παραγωγή ενέργειας. Ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό έχουν επιδείξει σε πρώτη φάση 23 εταιρείες.

Από το 2010 και εξής η ΕΥΑΘ ΑΕ είχε κέρδη προ φόρων 127 εκατ. ευρώ, έδωσε 40,4 εκατ. σε μερίσματα, 40,5 εκατ. σε φόρους και ειδικά το κράτος (δημόσιο ΤΑΙΠΕΔ), με το 74% των μετοχών που διαθέτει, πήρε 30 εκατ. ευρώ, επισήμανε ο κ. Παπαδάκης σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2015. Μάλιστα από την κερδοφορία αφαιρέθηκαν 24 εκατ. ευρώ που προϋπολογίστηκαν για τη διασφάλιση της εταιρείας από επισφαλείς απαιτήσεις.

Το 2015 η ΕΥΑΘ είχε κέρδη προ φόρων 20,8 εκατ. (έναντι 20,122 εκατ. ευρώ του 2014, δηλαδή αύξηση 3,14%), πωλήσεις 73,048 εκατ. ευρώ (έναντι 73,693 εκατ.ευρώ το 2014). Τα αποτελέσματα ήταν θετικά παρά τη μικρή μείωση του τζίρου (κατά 650.000 ευρώ λόγω της μείωσης της κατανάλωσης κατά 1,1 εκατ. κ.μ. νερού). Η ρευστότητα διατηρήθηκε στο ύψος των 50 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του αποθεματικού προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρω.

Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου. Το ζήτημα αλλαγών στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου παραμένει ανοιχτό και ενδέχεται να τεθεί «αν μέχρι τότε έχει κλείσει η διαπραγμάτευση», όπως ανέφεραν πηγές από την ΕΥΑΘ. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,125 ευρώ ανά μετοχή, αλλά το τελικό ύψος του μερίσματος θα καθοριστεί από τον βασικό μέτοχο, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το ΤΑΙΠΕΔ είχε διπλασιάσει τελικά το ποσό που είχε προταθεί ως μέρισμα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΟΦΕΙΛΕΣ, ΕΥΑΘ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!