Θεοδωρικάκος για Αποκεντρωμένες: Όχι απολύσεις αλλά μετακινήσεις προσωπικού

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εισέπραξαν τα μέλη του Δ.Σ της ΟΣΕΑΔΕ από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο με τον οποίο συναντήθηκαν στο υπουργείο.

Ωστόσο στη διάρκεια της συνάντησης ξεκαθαρίστηκε ότι θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού εφόσον προκύψουν καταργήσεις και μεταφορά αρμοδιοτήτων. 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η ΟΣΕΑΔΕ σημειώνει:

Την Τρίτη 10 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Ομοσπονδίας, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, με σκοπό, αρχικά να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (Α.Δ.) και των εργαζομένων σε αυτές, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού αλλά και να τεθούν ταυτόχρονα, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Η αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας ανάφερε στον Υπουργό, ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με νέο και μόνιμο προσωπικό, αφού η υποστελέχωση είναι στο κόκκινο, αλλιώς το επόμενο διάστημα, με την αύξηση του όγκου δουλειάς, θα υπάρξει μεγαλύτερη εντατικοποίηση, με αρνητικές συνέπειες στους πολίτες και τους εργαζόμενους. Κατά την άποψη της ΟΣΕΑΔΕ τα όποια προβλήματα υπάρχουν, δεν οφείλονται στην μορφή του διοικητικού μοντέλου, αλλά στην έλλειψη σχεδιασμού των υπηρεσιών που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και σύγχρονων οργανογραμμάτων με σαφή αναφορά στην αναγκαία στελέχωση. Η στοιχειωδώς επαρκής στελέχωση των Α.Δ., απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επισημάνθηκε στον κ. Υπουργό, ότι η έλλειψη των νέων Οργανισμών απαγορεύει την ένταξη των Α.Δ., στο σύστημα κινητικότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ακόμα και να θέλουν να έρθουν, εργαζόμενοι από άλλες υπηρεσίες προς τις Αποκεντρωμένες είτε με μετάταξη είτε ακόμα και με απόσπαση. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που επικρατεί στους εργαζόμενους λόγω των δηλώσεων περί κατάργησης των Αποκεντρωμένων, δημιουργεί διαρκώς τάση φυγής και οξύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Εξηγήθηκε ακόμη, το φιάσκο των νέων Οργανισμών των ΑΔ και του Ελεγκτή Νομιμότητας στο ΣΤΕ, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγέλθηκε η αντιδραστική λογική του άρθρου 20, του νόμου του «Επιτελικού Κράτους» Ν.4622/2019 (παρ.4) που αναφέρει ότι η κατανομή των θέσεων προσωπικού σε οργανικές μονάδες και η τοποθέτηση των υπαλλήλων, διενεργείται με απόφαση του οικείου Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου ή του αρμόδιου οργάνου διοίκησης, δηλαδή του συντονιστή της ΑΔ και ζητήσαμε στα νέα Π.Δ. που θα εκδοθούν να υπάρχει πρόβλεψη κατανομής θέσεων ανά οργανική μονάδα, με βασική προϋπόθεση να εντάσσεται αυτοδίκαια, το ήδη υπηρετούν προσωπικό στις προβλεπόμενες από τα ΠΔ θέσεις.

Καταγγέλθηκαν οι συνεχιζόμενες διοικητικές αυθαιρεσίες ορισμένων Συντονιστών, που με διαρκείς και καταχρηστικές διώξεις και καθαιρέσεις συναδέλφων, φαίνεται ότι συνεχίζουν να απολαμβάνουν ουσιαστικά πλήρη ασυλία και από αυτήν την κυβέρνηση και το Υπουργείο, δίνοντας ανά περίπτωση και όλα τα αναγκαία παραδείγματα.

Ζητήθηκε η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, υπενθυμίζοντας ότι από το Μάρτη, έχει τεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών το αίτημά της ΟΣΕΑΔΕ.

Με υπόμνημα που κατατέθηκε ενημερώθηκε επίσης ο κ. Υπουργός για τα θέματα:

α. της αξιοποίησης κτηρίων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, προς αντικατάσταση των ακατάλληλων κτιριακών υποδομών εργασίας μας και για την αναγκαιότητα σύγχρονου δημόσιου κεντρικού πληροφοριακού συστήματος στις Αποκεντρωμένες,

β. της ανανέωσης όλων των μορφών συμβάσεων που εργάζονται ή απολύθηκαν πρόσφατα με ελαστικές μορφές εργασίας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και της μετατροπής των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου καθώς θεωρούμε, ότι μπορεί επίσης να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουμε.

γ. των παρεμβάσεων που έγιναν προσφάτως στην βουλή, με αφορμή και παράδειγμα, την αναφορά του Πρωτοβάθμιου Συλλόγου Εργαζομένων της Αττικής και με την τραγική υποστελέχωση που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες καθώς και ειδικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με πειθαρχικά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικές αναγνωρίσεις και ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων στις Α.Δ..

Σύμφωνα με τον Υπουργό:

• Πρόθεση της κυβέρνησης, είναι να εξειδικεύσει την στρατηγική του επιτελικού κράτους, με ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, μεταφέροντας όσες αρμοδιότητες μπορούν να μεταφερθούν, μαζί με το αντίστοιχο, προσωπικό, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει προειλημμένη απόφαση για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και θα υπάρξει διάλογος με όλους τους φορείς. Στο διάλογο, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στις Α.Δ. Άμεσα θα συσταθεί, σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με στόχο τη διαμόρφωση νομοσχεδίου μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

• Δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, εφόσον προκύψουν καταργήσεις και μεταφορά αρμοδιοτήτων. Δεν δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες και ότι δε θα μετακινηθεί κάποιος εκτός τόπου κατοικίας του απλά είπε ότι δε βλέπει το λόγο να συμβεί κάτι τέτοιο.

• Για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεσμεύτηκε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες και εξουσιοδότησε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση με την ΟΣΕΑΔΕ.

• Για το θέμα των Οργανισμών που καθυστερούν και την κινητικότητα στην οποία δεν εντασσόμαστε ως φορείς υποδοχής, είπε ότι δεν είναι δόκιμο να κάνουμε κάτι τη στιγμή που θα ξεκινήσει συζήτηση για τις αρμοδιότητες και τη δομή του κράτους, χωρίς όμως να αποκλείσει κάτι στο μεσοδιάστημα.

Συναδέλφισσες, -οι,

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει και πάλι αυτή η συζήτηση για τον μέλλον των ΑΔ. Η Ομοσπονδία μας, με σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της, έχει συγκεκριμένες θέσεις για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και την μη περαιτέρω οικονομική επιβάρυνσή τους. Παράλληλα, όπως επίσης έχουμε αποφασίσει στα συνέδριά μας, θα αντισταθούμε σε κάθε κυβερνητική απόφαση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!