θ-νάκος-το-σχιστό-δείχνει-το-δρόμο-321499
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.06.2008 | 00:00

Θ. Νάκος: Το Σχιστό δείχνει το δρόμο

«Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη χωματερή για 20 χρόνια, με δεκάδες εκατομμύρια κυβικά στερεών αποβλήτων, έχει αναπλαστεί , μέσω της χρηματοδότησης των έργων από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, το 2006, με 1.000.000 ευρώ. Σήμερα, πριν περάσουν δύο χρόνια, έχουμε τη χαρά να είμαστε εδώ, στην τελετή παραλαβής του».

Με αυτό τον τρόπο σχολίασε την ολοκλήρωση του έργου «Περιβαλλοντική αποκατάσταση χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων – Β΄ φάση», στην περιοχή του Σχιστού, στην εκδήλωση για την οποία παραβρέθηκε σήμερα , Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος.

Μάλιστα, ο κ. Νάκος σημειώσε με έμφαση ότι «με την κατάθεση μελέτης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με ισχύ 1 ΜW, δεν έχουμε μόνο περιβαλλοντική αποκατάσταση, αλλά και παραγωγή ανανεώσιμης μορφής ενέργειας, δηλαδή ένα ιδιαίτερα θετικό δείγμα δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης».

Με αφορμή το γεγονός ότι φορέας υλοποίησης του έργου που αφορά στη δεύτερη φάση της αποκατάστασης της ανεξέλεγκτης χωματερής, που λειτούργησε στην περιοχή από το 1979 μέχρι το 1999 είναι ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος δήμων Περιοχής Αθήνα-Πειραιά, ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «το παράδειγμα του Σχιστού, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά, ασκώντας πλήρως τις αρμοδιότητές τους. Η υπόθεση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτελεί λαμπρό πεδίο δόξης για να αλλάξουν την καθημερινότητα των κατοίκων τους, να αποδείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, να κινήσουν στην κατεύθυνση που θέλουμε τις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μαθητές σχολείων της περιοχής, που παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα, ενώ εκτέθηκαν και έργα ζωγραφικής των μαθητών, με θέμα το περιβάλλον.

Ο κ. Νάκος στην ομιλία του ζήτησε συγγνώμη από τις νεώτερες γενιές γιατί δεν έγιναν όσα έπρεπε να είχαν γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος , λέγοντας : «Ολες οι γενιές που προηγήθηκαν της δικής σας γενιάς παιδιά, υπήρξαμε κακοί διαχειριστές όσων η φύση μας κληροδότησε. Κάναμε λίγα και παραλείψαμε πολλά. Αφήσαμε τα προβλήματα να πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις, πριν αποφασίσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Υπολογίσαμε, συχνά, πολύ περισσότερο το πολιτικό κόστος, από το κόστος της ανθρώπινης ζωής. Σήμερα, πληρώνουμε για όλα αυτά βαρύ τίμημα».