Αρχίζει η μάχη των πλειστηριασμών

Με δήλωσή του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι «θα καταρρεύσουν οι τράπεζες εάν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί». Και διαβεβαιώνει ότι θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για να προστατευθούν οι ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών». Και προσθέτει:  «Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή. Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα».

Τα σενάρια για τις εξαιρέσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των εφημερίδων του Σαββατοκύριακου («Καθημερινή », « Ελεύθερος Τύπος », « Ημερησία »), το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο άμυνας για να καμφθούν οι ενστάσεις διψήφιου αριθμού βουλευτών της συμπολίτευσης και προωθεί την εξαίρεση των ανέργων, των τρίτεκνων και των πολύτεκνων, όπως επίσης την έναρξη των πλειστηριασμών από τα σπίτια εκείνων που έπαψαν να αποπληρώνουν το στεγαστικό δάνειο πριν από την κρίση, δηλαδή εδώ και περισσότερο από μία πενταετία. Ανοιχτό είναι το ζήτημα του καθορισμού του ύψους του ανεξόφλητου δανείου που θα θεωρηθεί ως « διαβατήριο » για τους πλειστηριασμούς, ενώ προωθείται η μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που προστατεύεται από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ. Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα εκδηλωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να μη δοθεί παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι το Δεκέμβριο θα αναφέρεται στην έννοια του « συνεργάσιμου δανειολήπτη », ενώ θα προβλέπει συνεκτίμηση των δαπανών διαβίωσης και του συνόλου της περιουσίας του προκειμένου να βγει ή να μη βγει το ακίνητό του στο σφυρί.

Διερεύνηση προθέσεων στις Κ.Ο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει θέση εναντίον της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να παρουσιαστεί η τελική πρόταση του οικονομικού επιτελείου και στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί η θέση του κόμματός τους. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα ανιχνεύσουν προθέσεις και διαθέσεις στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποφύγουν ένα πολιτικό ατύχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές με την ατζέντα της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση εστιασμένη σε ένα θέμα καθόλου προνομιακό για την κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση