tέμενος-αθήνας-πότε-θα-ανοίξει-τις-πύλε-630160
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 21.08.2019 | 08:10

Tέμενος Αθήνας: Πότε θα ανοίξει τις πύλες του -Ποιον προορίζουν για Ιμάμη

Aγώνα δρόμου για την πραγματοποίηση ως το τέλος του έτους της επίσημης τελετής εγκαινίων του ισλαμικού τεμένους των Αθηνών δίνουν οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου με την έναρξη της λειτουργίας του να διευθετηθεί οριστικά μια εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο λατρευτικός χώρος που θα εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες της πολυάριθμης ισλαμικής κοινότητας του Λεκανοπεδίου πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του – το συντομότερο – τον ερχόμενο Δεκέμβριο, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο αυτό να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2020.

Στις 7 Ιουνίου ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε πραγματοποιήσει μια πρώτη επίσημη επίσκεψη-ξενάγηση στον χώρο του τεμένους, γεγονός που είχε εγείρει αντιδράσεις, κυρίως για τη χρονική συγκυρία που είχε επιλεγεί για αυτήν, ακριβώς έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές. Τότε ο Γαβρόγλου είχε εκφράσει την ελπίδα ο ναός να ανοίξει τις πύλες του μέχρι τον Σεπτέμβριο, γεγονός που όμως δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς υπάρχουν διαδικαστικές εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και ο διορισμός του ιμάμη.

Εν τω μεταξύ, όπως έχει γίνει από καιρό γνωστό, επικρατέστερος για τη θέση του πρώτου ιμάμη των Αθηνών είναι ο 49χρονος Σιντί Μοχάμεντ Ζακί. Πρόκειται για έλληνα πολίτη με καταγωγή από το Μαρόκο ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, αραβικά και γαλλικά, ενώ είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικομαθηματικών και Μουσουλμανικών Σπουδών.

Το τέμενος ανεγέρθη στη θέση του παλαιού Κεντρικού Σταθμού Αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Βοτανικού, σε οικόπεδο έκτασης 17 στρεμμάτων και δεν διαθέτει μιναρέ, ενώ σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, το κόστος του ανήλθε στις 887.000 ευρώ. Περιβάλλεται από μεγάλο προαύλιο ενώ ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στον περιβάλλοντα χώρο όπου δεσπόζει ένα σιντριβάνι καθώς και παιδική χαρά. Στην είσοδο του κτιρίου ξεχωρίζει η επιγραφή «Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών».