Τελείωνουν οριστικά τα stage σε Δημόσιο – ΟΤΑ

Σκληρή γραμμή στο θέμα των stage υιοθετεί η κυβέρνηση βάζοντας οριστικό τέλος στα συγκεκριμένα προγράμματα. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι όχι μόνο δεν θα συνεχιστούν σε δημόσιο και ΟΤΑ μετά τη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων σε αυτά, αλλά δεν θα υπάρξει καμία μοριοδότηση ακόμα και για τους εργαζόμενους με 4 ή 5 χρόνια προϋπηρεσία. Όσο για τις προεκλογικές προσλήψεις, κρίνονται παράνομες και όσοι προσελήφθησαν, θα απολυθούν, χωρίς να πληρωθούν. 

Συγκεκριμένα, η διυπουργική επιτροπή, που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο για το θέμα αυτό, και στην οποία έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου,ενώ παραβρέθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, εξέδωσε ανακοίνωση με πέντε βασικά σημεία:

– καταργούνται τα προγράμματα σταζ σε δημόσιο τομέα και ΟΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανανεώνεται καμία σύμβαση και δεν θα υπάρξει η μοριοδότηση του 50% ακόμα και για όσους εργαζόμενους έχουν συμπληρώσει 4ετή ή 5ετή προϋπηρεσία, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

– στον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα Stage ως μαθητεία, εφόσον ισχύουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια. Ερωτηθείς στο σημείο αυτό ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι η μια πλευρά των εγγυήσεων περιλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και πρόσληψη εργαζομένων με Stage, ενώ σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά είπε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες κοινωνικής ασφάλισης, που ισχύουν για όλους, δηλαδή η τριμερής ασφάλιση με συμμετοχή εργοδοτών, κράτους και εργαζομένων.

– τα Stage που συνήφθησαν μετά την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών είναι παράνομα, έγιναν για προφανείς ψηφοθηρικούς σκοπούς και ως εκτούτου δεν ισχύουν. Να σημειωθεί ότι τα άτομα που προσελήφθησαν τότε, θα απολυθούν και δεν θα έχουν καμία οικονομική απολαβή για το διάστημα που εργάστηκαν.

–  Stage οποιασδήποτε διάρκειας που λήγουν δεν θα ανανεώνονται. 

– Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού το οποίο θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πέραν αυτών θα προχωρήσει για την κάλυψη άμεσων και πραγματικών αναγκών στο δημόσιο, σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους ΟΤΑ, όπως αυτές αντικειμενικά θα προσδιοριστούν, στην προκήρυξη θέσεων για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Η διαδικασία της πρόσληψης θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και θα διασφαλίζει αξιοκρατία και ισονομία για όλους τους Ελληνες.

Ερωτηθείς ο κ. Πάγκαλος για τα θέματα που έχουν προκύψει με τη μοριοδότηση, είπε ότι είναι θέμα που θα ληφθεί υπόψη από το ΑΣΕΠ και όσους επεξεργαστούν αυτή τη λύση.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη των εργαζομένων στα Stage είπε ότι κάθε Ελληνας μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Εξετάστηκαν, όπως είπε, όλα τα νομικά και συνταγματικά πλαίσια.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα καταργηθεί η μοριοδότηση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι όταν υπάρξουν αποφάσεις, θα ανακοινωθούν, προσθέτοντας ότι “θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο δίκαια γίνεται”.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Λοβέρδος για τον αριθμό των απασχολουμένων με Stage, είπε ότι μετά βεβαιότητας είναι 23.000, ενώ αγνοείται ο αριθμός των όσων προσελήφθησαν με αυτά, μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Δήλωση του Εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκου για τη σημερινή κυβερνητική απόφαση σχετικά με τα «stages».

       Γ. Κουμουτσάκος: απαράδεκτη απόφαση με τραγικές συνέπειες

«Η σημερινή απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τα «stages» – η απόλυση χιλιάδων νέων ανθρώπων- ένα επιβεβαιώνει: το βαθιά κομματικό ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει όσα χρόνια, όσες ηγεσίες του και αν περάσουν»,τόνισε ο εκπρόσωποε της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος. Όπως είπε: «Η σημερινή απαράδεκτη απόφαση έχει τραγικές συνέπειες:  Για δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη μένουν χωρίς τίποτα. Κυριολεκτικά στο δρόμο. Η ανεργία, η άρνηση κάθε προοπτικής με την κατάργηση της μοριοδότησης, αυτός είναι ο πραγματικός «εργασιακός Μεσαίωνας». Για την ίδια τη λειτουργία του Δημοσίου και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμους για την κοινωνία τομείς. Δημόσια Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α. Παντού όπου οι χιλιάδες νέοι «stagiers», μαζί με τη μαθητεία τους παρείχαν και σημαντικές υπηρεσίες. Τα τεράστια κενά που δημιουργούνται δεν θα καλυφθούν παρά μετά την παρέλευση μεγάλου χρόνου με παραλυτικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καταπατώντας κάθε συνέχεια τους κράτους, αφαιρεί από χιλιάδες νέους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη, νομοθετημένα, κεκτημένα δικαιώματά τους. Το βαθύ κομματικό ΠΑΣΟΚ επανεμφανίζεται. Είναι εδώ. Ανάλγητο, εκδικητικό», ενώ υπενθύμισε ότι  η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004 μερίμνησε χωρίς καμία διάκριση για χιλιάδες συμβασιούχους, που της κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ. 

           Α. Σαμαράς: θα προσφέρουμε νομική στήριξη

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα σταζ, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «ο ελληνικός λαός θα κρίνει την απίστευτη εκδικητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι σε χιλιάδες νέα παιδιά. Ευθύνη της Ν.Δ., για την οποία και προσωπικά δεσμεύομαι, είναι να προσφέρει στους απολυόμενους την απαραίτητη νομική υποστήριξη».

             ΛΑΟΣ: θα έπρεπε να ντρέπονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Οι μεν της Ν.Δ. με τα STAGES υπήρξαν αδίστακτοι έμποροι ελπίδας, οι δε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γίνονται δήμιοι των ελπίδων αυτών. Και οι δύο θα πρέπει να ντρέπονται. Η μονιμοποίηση σκοντάφτει στα τεράστια ελλείμματα, ο διωγμός θα δημιουργήσει παρενέργειες στην αγορά. Δικός τους ο γκρεμός, δικό τους και το ρέμα».

        ΣΥΝ: ασφάλιση και κατώτερος μισθός στους συμβασιούχους

«Οι απασχολούμενοι σε προγράμματα stage πληρώνουν τα σπασμένα των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αφού και τα δύο κόμματα από το 1996 χρησιμοποίησαν τα stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων«, τόνισε ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του. 

«Τα προγράμματα stage, πρέπει να καταργηθούν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι απασχολούνται με τρέχουσες συμβάσεις stage πρέπει να ασφαλιστούν και να παίρνουν τον κατώτερο μισθό. Να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία.  Να καλυφθούν αναδρομικά από το δημόσιο ή τον ΟΑΕΔ οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη όσων εργάστηκαν με stage και να τους αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία τους με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους», επισημαίνει ο ΣΥΝ.

Στο μεταξύ, με δεδομένο ότι  χιλιάδες συμβασιούχοι καλύπτουν πραγματικές ανάγκες σχεδόν στο σύνολο των φορέων του Δημοσίου, η διακοπή των stage αναμένεται να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία πολλών φορέων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, πολλοί εργαζόμενοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα, ειδικά για τα stage των ΌΤΑ, στο παρακάτω link: http://www.aftodioikisi.gr/content/4469

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!