Τα πέντε μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης: Που τα βρίσκουν και που διαφωνούν Αθήνα και θεσμοί – Τι γίνεται με κόκκινα δάνεια και μεταρρυθμίσεις

Μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας, ωστόσο ανάμεσα σε δανειστές και κυβέρνηση υπάρχουν στο τραπέζι εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ώστε να καταστεί δυνατή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ημερησία, τα πέντε «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που παραμένουν ανοιχτά, αλλά δεν είναι ικανά να ανατρέψουν τη συμφωνία, αφορούν τα εξής:

1 «Κόκκινα» δάνεια: Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νέο βελτιωμένο πλαίσιο για την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη η γνωμοδότηση του «κουαρτέτου» των θεσμών. Οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μία συνολική λύση, έτσι ώστε να εκλείψουν τα «παράθυρα» από τους νόμους Κατσέλη και Δένδια. Επιδίωξη των πιστωτών είναι να προστατευθούν οι πραγματικά αδύναμοι. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων προνομιακής μεταχείρισης.

2 Δημοσιονομικό κενό: Θα καθορίσει τις ανάγκες για τη λήψη νέων μέτρων και το ύψος αυτών. Φαίνεται να προκρίνεται η πρόβλεψη για ύφεση το 2015 στο 3% και στο 1% για το 2016 που οδηγεί σε πρωτογενές έλλειμμα στα επίπεδα του 0,7% – 1% του ΑΕΠ. Με βάση το σενάριο αυτό θα απαιτηθεί η επιπλέον λήψη μέτρων ύψος 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

3 Ανακεφαλαιοποίηση: Η ελληνική πλευρά θέλει επιπλέον εμπροσθοβαρές δάνειο προκειμένου να ξεκινήσει μία στοιχειώδης λειτουργία των τραπεζών, ώστε να στηριχθεί η οικονομία. Οι δανειστές θεωρούν ότι η λύση πρέπει να είναι συνολική και την προσδιορίζουν χρονικό προς το τέλος του έτους. Η λύση θα συνδυαστεί με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

4 Αποκρατικοποιήσεις: Οι δανειστές θέλουν να υλοποιηθεί χωρίς εκπτώσεις το τρέχον πρόγραμμα και ζητούν από την κυβέρνηση πολιτική δέσμευση ότι οι υπουργοί δεν θα συνεχίσουν να τορπιλίζουν την προσπάθεια, αλλά αντίθετα θα στηρίξουν και θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

5 Μεταρρυθμίσεις: Το «κουαρτέτο» των θεσμών ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μία σειρά ζητήματα, όπως άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση των δομών στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο, αλλαγές στην Δικαιοσύνη για ταχύτερη απονομή της κ.ά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΜΟΙ, ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ, ΔΙΑΠΡΑΓΑΤΕΥΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!