Τα «κόκκινα δάνεια» σε πρώτο πλάνο στη σημερινή ατζέντα Σταθάκη – δανειστών

Δύσκολη άλλα και κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές, καθώς το βασικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Με τις απόψεις των δύο πλευρών να απέχουν σημαντικά θα επιχειρηθεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος για την τύχη των «κόκκινων» δανείων, την ώρα που το υπουργείο έχει ήδη παρατείνει το πάγωμα πώλησης μέχρι και τις 15 Απριλίου. Στο πρόγραμμα των συναντήσεων του υπουργού Οικονομίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτο περιλαμβάνεται και το θέμα της ανταγωνιστικότητας και των κλειστών επαγγελμάτων.

Η ελληνική πλευρά ζητά τη διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας είτε αφορά στεγαστικό δάνειο «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν υποθήκη ή προσημείωση πρώτη κατοικία. Από την άλλη πλευρά οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση όλων των κατηγοριών των δανείων- στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών και απορρίπτουν την ελληνική πρόταση.

Ο κ. Σταθάκης κατ’ επανάληψη έχει πει ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η προστασία των συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων και κατά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή που παρατάθηκε το πάγωμα πώλησης αυτώ των δανείων μέχρι τις 15 Απριλίου, είχε δηλώσει ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τέτοιο τρόπο, που θα φέρει αποτελεσμα και θα διατηρηθεί ένας πολύ υψηλός βαθμός προστασίας.Με βάση την ψηφισθείσα τροπολογία παρατείνεται έως τις 15 Απριλίου η περίοδος εξαίρεσης από την πώληση σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων συγκεκριμένων κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα παρατείνεται για ένα ακόμη μήνα -η προηγούμενη παράταση λήγει στις 15 Μαρτίου- η διάρκεια αναστολής από την πώληση καταναλωτικών δανειακών συμβάσεων και πιστώσεων, οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας και τα δάνεια από τις πιστώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι πριν από μια εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Σταθάκης και Ε. Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν αποφάσισαν να συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει τα κενά που υπάρχουν στους νόμους Δένδια και Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια και να προτείνει αλλαγές.

Πηγή: Σταθάκης-δανειστές: Κόκκινα δάνεια, ανταγωνιστικότητα και κλειστά επαγγέλματα, στο σημερινό «μενού» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/255917/stathakis-daneistes-kokkina-daneia-antagonistikotita-kai-kleista-epaggelmata-sto#ixzz42ZvugcG4

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!