τα-ανοιχτά-θέματα-για-τη-νέα-ηγεσία-του-146718
ΔΗΜΟΣΙΟ | 24.09.2015 | 07:00

Τα ανοιχτά θέματα για τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ – Τι θα γίνει με μισθολόγιο, αξιολόγηση, επιλογή προϊσταμενών, απολύσεις αλλά & Αυτοδιοίκηση

Πολιτικές σύμφωνες με τις δεσμεύσεις που συμπεριλαμβάνονται στην συμφωνία του Ιουλίου και μάλιστα εντός ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, καλούνται να εφαρμόσουν στην Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση ο νέος υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και, κυρίως, ο αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βεραρδάκης. Το ΥΠΕΣΔΑ αναμένεται να είναι και πάλι, όπως και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ένα υπουργείο με πλούσιο νομοθετικό έργο, καθώς, ήδη, τρία νομοσχέδια είναι έτοιμα να οδηγηθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Το αντικείμενό τους είναι:

1) Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η επιλογή προϊσταμένων. Το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Ιούλιο από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, Γιώργο Κατρούγκαλο. Διορθώσεις και αλλαγές θεωρούνται δεδομένες. Έπειτα από κύκλο επαφών που είχε ο διάδοχός του Χριστόφορος Βερναρδάκης, με εργαζόμενους, φορείς και τεχνοκράτες, αναμένεται να ληφθούν υπόψη περαιτέρω προτάσεις και να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου, σε βαθμό που να συμπληρώνει και το προτεινόμενο πλαίσιο για την επιλογή προϊσταμένων.

2) Συμπληρωματικά στο παραπάνω νομοσχέδιο υπολογίζεται να κατατεθεί άμεσα μετά τη συγκρότηση της Βουλής σε Σώμα και ένα νέο. Θα συνιστά μια ριζική θεσμική διοικητική μεταρρύθμιση που θα συγκροτεί ένα μητρώο δημοσίων υπαλλήλων με αυξημένα τυπικά προσόντα. Στόχος, όπως περιγράφουν πηγές, μια διαδικασία αξιοκρατική και ουδέτερη, μέσα από την οποία θα προκύπτει η στελέχωση όλου των θέσεων ευθύνης και των κενών θέσων στη Διοίκηση. Απώτερη επιδίωξη, έως και η ανάδειξη μόνιμων γενικών γραμματέων υπουργείων.

3) Κεφάλαιο Τοπική Αυτοδιοίκηση και νομοσχέδιο για την «Αυτοτελή υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ» και την Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια τους. Κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στα τέλη Ιουλίου. Εστιάζει στα Οικονομικά των ΟΤΑ και στον τρόπο εποπτείας τους. Προβλέπει την ίδρυση στην κάθε έδρα περιφέρειας Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ (ΑΥΕ-ΟΤΑ), η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, συνεχίζει την αποκατάσταση μέρους αδικιών που έχουν υποστεί εργαζόμενοι της Αυτοδιοίκησης.  Ωστόσο, ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης αναμένει, στο απώτερο μέλλον, νέο νομοσχέδιο που θα αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», έως και σε χωροταξικά ζητήματα, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει στελέχη του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος.

Μισθολογικά και συμφωνία

Όλα αυτά όμως δεν αναμένεται να περάσουν σε ένα ήρεμο κλίμα. Στο επίκεντρο των αλλαγών επανέρχονται τα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων. Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές καλούνται να προβούν σε μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2016, καθορίζοντας τις βασικές παραμέτρους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, «με βάση τους συμφωνηθέντες στόχους για τα μισθολογικά κονδύλια και με συστηματική εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένης της αποσυμπίεσης της μισθολογικής κατανομής σε ολόκληρο το μισθολογικό φάσμα σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες και την θέση του προσωπικού (βασικό παραδοτέο) και σε ευθυγράμμιση των αδειών με τις βέλτιστες πρακτικές που επικρατούν στην ΕΕ».  Δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν άνοιγμα της ψαλίδας στη μισθοδοσία μεταξύ χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων υπαλλήλων. Αλλάζουν όλα, με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών στο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και αλλαγές στο βαθμολόγιο.

«Οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθεσία έως τον Νοέμβριο του 2015 για την έκδοση όλης της δευτερογενούς νομοθεσίας για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του μισθολογίου και έως τον Ιούνιο του 2016 για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων με ισχύ το 2017», συμπληρώνεται στο ΦΕΚ με το κείμενο της συμφωνίας.

Ταυτόχρονα, βάσει των συμφωνηθέντων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, έως τον Οκτώβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καθορίσουν, εντός της νέας Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΔΣτρ), ανώτατα όρια για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο δημόσιο που να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2019 (βασικό παραδοτέο), όπως έχει πολλαπλώς γράψει η aftodioikisi.gr.

Προθεσμίες

Σε δύο επιπλέον προθεσμίες καλείται να ανταποκριθεί ο νέος υπουργός  για να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις για την επιλογή διευθυντικών στελεχών και το νέο πλαίσιο αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές:

– Έως τον Οκτώβριο θα επανεξετάσουν και θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την επιλογή διευθυντικών στελεχών

– Έως τον Νοέμβριο θα νομοθετήσουν το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των επιδόσεων όλου του προσωπικού, με σκοπό την καλλιέργεια ενός πνεύματος επίτευξης αποτελεσμάτων.

«Παράνομες προσλήψεις»

Και, τέλος, ορατό είναι το ενδεχόμενο να συνεχιστεί με τη μορφή ενός «κυνηγιού μαγισσών», η αναζήτηση παράνομων προσλήψεων, με στόχο τις απολύσεις. «Οι αρχές θα συνεχίσουν να εντοπίζουν παράνομες προσλήψεις, ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και πειθαρχικές υποθέσεις και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα», λέει χαρακτηριστικά ο νόμος 4336/2015 (Τρίτο Μνημόνιο).