τα-500-000-ευρώ-σε-λογαριασμούς-οικονομικού-118708
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.03.2016 | 15:21

Τα 500.000 ευρώ σε λογαριασμούς Οικονομικού Επιθεωρητή τον φέρνουν στο εδώλιο

Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον Οικονομικού Επιθεωρητή ο οποίος έπαιρνε μίζες για να μειώνει πρόστιμα, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Μακεδονία”.

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο οικονομικός επιθεωρητής, ο οποίος υπηρέτησε σε υψηλή θέση ελεγκτικής υπηρεσίας της Βόρειας Ελλάδας, κατηγορείται ότι έπαιρνε μίζες από επιχειρηματίες, προκειμένου να μειώνει πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις. Η έρευνα άρχισε μετά τον έλεγχο του πόθεν έσχες του, ενώ είχαν προηγηθεί και καταγγελίες σε βάρος του. Στους λογαριασμούς του βρέθηκαν περισσότερα από 500.000 ευρώ, όπως και ακίνητα σε Ελλάδα και Κύπρο, που φέρεται ότι δεν μπορεί να αιτιολογήσει.

Χθες ο εισαγγελέας αντιμετώπισης διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για τα αδικήματα της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) επίσης σε βαθμό κακουργήματος, ενώ δεν κινήθηκε διαδικασία για το αδίκημα της δωροληψίας, επειδή την περίοδο εκείνη ήταν πλημμέλημα και έχει παραγραφεί.

Η έρευνα αφορούσε διάστημα περίπου δέκα χρόνων, την περίοδο του 2000, και αρχικά ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες εμπλεκόμενων στο κύκλωμα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ. Ο επιθεωρητής, που σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί, υποδεικνυόταν ως πρόσωπο που είχε περίεργες συναλλαγές με επιχειρηματίες, χωρίς όμως να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών.

Ακολούθησε έρευνα του πόθεν έσχες από τους “αδιάφθορους” του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα τα μέλη της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Δικαστικές πηγές έλεγαν πως ο επιθεωρητής είχε στους λογαριασμούς του ποσό που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ και σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά του. Ο ίδιος πάντως στις εξηγήσεις που έδωσε φέρεται να αρνήθηκε τον παράνομο πλουτισμό, υποστηρίζοντας πως όλα τα χρήματα δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του και άλλες νόμιμες πηγές.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από τις εσωτερικές υποθέσεις του υπουργείου Οικονομικών σε βάρος του επιθεωρητή είναι καταπέλτης αναφορικά με τις συναλλαγές που φέρεται ότι είχε με επιχειρηματίες, ειδικά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι κλήθηκαν να ελεγχθούν από τον ίδιο. Στο φάκελο αναφέρονται περίπου 50 περιπτώσεις επιχειρηματιών, από τους οποίους κατηγορείται ότι εισέπραξε μεγάλα χρηματικά ποσά, ανάλογα με το πρόστιμο που προέκυπτε, προκειμένου να προχωρήσει στη μείωσή του δόθηκαν ακόμη ακίνητα που έχουν αποκτήσει ο ίδιος και συγγενικά του πρόσωπα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ ερευνήθηκε και μια εταιρεία στην Κύπρο, που ανήκει σε συγγενή του, χωρίς όμως να είναι γνωστό εάν υπήρχαν ύποπτα αποτελέσματα.

Δικαστικές πηγές έλεγαν χθες ότι στη δικογραφία περίπου 30 επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας έχουν επιβεβαιώσει με καταθέσεις τους πως έδωσαν χρήματα στο συγκεκριμένο επιθεωρητή, για να μειώσει τα πρόστιμα. Παραδείγματα που αναφέρονται αφορούν ποσά της τάξης των 15.000 έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με τη μείωση του προστίμου που φέρεται ότι διαπίστωνε ο επιθεωρητής στις επιχειρήσεις. Αρκετοί επιχειρηματίες πάντως που κλήθηκαν να καταθέσουν στις εσωτερικές υποθέσεις δεν επιβεβαίωσαν ότι έδωσαν μίζες, παρότι παρατηρήθηκε ότι είχαν μειωθεί τα πρόστιμα τα οποία αρχικά τους είχαν βεβαιωθεί.

Μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του η δικογραφία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαβιβαστεί στην ανακρίτρια υποθέσεων διαφθοράς Θεσσαλονίκης