Τ.Θεοδωρικάκος: Τι είπε για εκλογικό νόμο και ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και στον Γιάννη Πρετεντέρη, σχολίασε τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια του 13ου συνεδρίου της ΝΔ και αναφέρθηκε στο πότε θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος καθώς και το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, σημείωσε ο υπουργός Εσωτειρκών και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να έχει τα φοβικά σύνδρομα απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού. Ανακοίνωσε παράλληλα πως σήμερα θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα με περισσότερους από 200 βουλευτές.

Σε ερώτηση για το πότε θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος και αν θα γίνει πριν ή μετά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως είναι άσχετο από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα είπε:« Επειδή πριν τις εκλογές έχουμε πει ότι τον εκλογικό νόμο ως εκκρεμότητα θέλουμε να τον λύσουμε στο πρώτο διάστημα της τετραετούς θητείας μας, πιστεύω ότι μέσα στο 2020 μπορεί να ψηφιστεί. Δεν συσχετίζεται κατά κανέναν τρόπο η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας με την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Εμείς έχουμε ζητήσει από όλο το πολιτικό σύστημα να μπει στη διαδικασία να δημιουργήσουμε συγκλίσεις και συναινέσεις πάνω σε έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της χώρας. Εμείς πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το διαπιστώσαμε και στους δήμους και στις περιφέρειες, δεν οδηγεί πουθενά και επομένως, σε κάθε περίπτωση θέλουμε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν σε αυτή τη συναίνεση».

Αναφορικά με την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ και τα όσα είπε για την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, ο κ Θεοδωρικάκος είπε πως « ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός, είναι αυτονόητα ένα μεγάλο κεφάλαιο, ένα ηγετικό στέλεχος της ΝΔ σε κάθε περίπτωση και διατύπωσε τις απόψεις του, δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποια σοβαρή, ουσιώδης διαφορά από, όσα λέει η κυβέρνηση γύρω από το θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος, τώρα αν κάποιος χρησιμοποιεί τη μία λέξη ή την άλλη νομίζω ότι αυτό είναι δευτερεύον».

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Δώσαμε μάχη, κάναμε ότι μπορούσαμε για να μην περάσει και είχαμε προειδοποιήσει την κοινωνία ότι οι δυνατότητες να αρθεί η συμφωνία εκ των υστέρων είναι μηδενικές. Αν κάποιος τινάξει στον αέρα μια διεθνή συμφωνία – απάντησε μετά από ερώτηση για το τι θα συμβεί αν τα Σκόπια ακυρώσουν τη συμφωνία – εκείνος έχει την ευθύνη για κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω, όμως, να υπάρχει κάποια τέτοια πραγματική προοπτική».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ΕΚΛΟΓΚΟΣ ΝΟΜΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!