Σάββατο
20
Μάι
Back

Συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ δρομολογεί η κυβέρνηση (έγγραφο)

Η μετεξέλιξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που άρχισε να συζητείται στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με προγραμματισμό να ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα από την ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φορείς που βλέπουν «τάσεις» ιδιωτικοποίησης του νερού, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκρέκα, να διαψεύδει τέτοια σενάρια.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών παροχής ύδατος, είτε πόσιμου νερού στις πόλεις, είτε αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της σημερινής μαραθώνιας συνεδρίασης της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο Απόστολος Καλογιάννης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης/Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), μιλώντας στην επιτροπή μετέφερε την εκτίμηση των ΔΕΥΑ, ότι το νομοσχέδιο συνιστά αρνητική εξέλιξη. Διατύπωσε ειδικότερα τις ανησυχίες των ΔΕΥΑ, ότι η υπαγωγή τους στη νέα Αρχή που έχει αντικείμενο τη ρύθμιση της αγοράς, προοιωνίζεται ιδιωτικοποίηση.

Για το θέμα πήρε θέση και η ΚΕΔΕ αναδεικνύοντας μια σοβαρή διάταξη του ν/σ για συνενώσεις ΔΕΥΑ. Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «…δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η υφέρπουσα το τελευταίο διάστημα, αλλά και διατυπωμένη στο Αρ. 12 του σχεδίου νόμου, πρόθεση για συνενώσεις ΔΕΥΑ που «…προτείνει την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων παρόχων υπηρεσιών ύδατος με συνενώσεις ή συγχωνεύσεις, προς ενίσχυση της διαχειριστικής τους ικανότητας…».

Όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ, «άποψή μας είναι πως τις αδυναμίες των μικρότερων ΔΕΥΑ δεν θεραπεύει η συνένωσή τους, αλλά οι κοινές υπηρεσίες και η διαδημοτική συνεργασία τους.  Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπάρξει διευκρίνιση».

Και καταλήγει: «Δηλώνουμε πως κανείς Δήμος και καμία ΔΕΥΑ δεν είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε έλεγχο. Επίσης καμία ΔΕΥΑ δεν είναι αντίθετη με τη χάραξη κοινών πολιτικών με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Άλλωστε την ώρα αυτή μέσω του προγράμματος Αντ. Τρίτσης και του ΕΣΠΑ υλοποιούνται από Δήμους και ΔΕΥΑ έργα που αγγίζουν τα 500εκ. ευρώ».

Δείτε τι αναφέρει το Άρθρο 12 του ν/σ

Το ν/σ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!