Συγχαρητήρια από φορείς στην κυβέρνηση για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

Να στηρίξουν όλα τα κόμματα την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ιδρύσει τον Διαστημικό Οργανισμό, ζήτησε ο καθηγητής Ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου John Hopkins, Σταμάτης Κριμιζής, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατά τη διάρκεια ακρόασης των φορέων στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων – Ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και λοιπές διατάξεις».

Ο κ. Κριμιζής σημείωσε ότι «όσον αφορά τη στελέχωση του ΕΛΔΟ, θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία, διότι η διαστημική επιστήμη είναι ακριβείας. Η προκήρυξη πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στη χώρα τους να επιστρέψουν για να βοηθήσουν» κατέληξε ο καθηγητής.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, Θ. Πότσης, σημείωσε ότι «με την ίδρυση της ελληνικής διαστημικής εταιρείας, η χώρα θα πάει οργανωμένη ως μία οντότητα, η οποία θα διεκδικήσει μερίδιο από τις χώρες που έχουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι στον τομέα του διαστήματος, ενώ θα κρατήσει τους επιστήμονες και τις ήδη υπάρχουσες εταιρείες».

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μίλησε και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών Jorge Sanchez ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «ήταν κάτι που έλειπε από την Ελλάδα. Το διάστημα είναι στρατηγικής σημασίας για όλες τις εταιρείες. Τα τελευταία 10 χρόνια, η ανάπτυξη στο διάστημα πλησιάζει στο 10% ετησίως και πρέπει κι εμείς ως χώρα να επενδύσουμε στον τομέα. Όταν δεν έχουμε στρατηγική, δεν ξέρουμε πού να εστιάσουμε. Θα πρέπει να συντονίσουμε όλες τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, να μπορέσουμε να έχουμε την κατάλληλη εκπροσώπηση, για να δημιουργηθούν νέες start-ups στο χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLAS SAT Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, ανέφερε ότι η ίδρυση του ΕΛΔΟ είναι κάτι που έλειπε από τη χώρα και έπρεπε να ιδρυθεί από το 2004. «H Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έχει επιστήμονες, τόσο στον τομέα του διαστήματος, όσο και σε εταιρείες που ετοιμάζουν και κατασκευάζουν δορυφόρους. Η ίδρυση του ΕΛΔΟ θα δώσει τη δυνατότητα σε Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στη χώρα τους και να τη βοηθήσουν» τόνισε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Τα συγχαρητήριά του στον υπουργό ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά έδωσε και ο λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στο ΕΚΠΑ (με ειδικότητα στο Δίκαιο του Διαστήματος) Γ. Κυριακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν χωρούν μικροκομματικά συμφέροντα στο συγκεκριμένο τομέα και θα πρέπει όλα τα κόμματα να το στηρίξουν. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να φέρει στη χώρα τεχνολογία αιχμής και ανάπτυξη σε τομείς που μέχρι τώρα δεν ήταν αναπτυγμένοι».

Τέλος, ο διευθυντής Τεχνολογίας ΕΡΤ Ν. Μιχαλίτσης σημείωσε ότι ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΕΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ