Σχέδιο για αποσυμφόρηση στα δημόσια νοσοκομεία & προσλήψεις

Διπλή παρέμβαση για αποσυμφόρηση των επειγόντων στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας.

Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει ενίσχυση της πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας. Θα υλοποιηθεί με ενίσχυση των δομών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στον αστικό ιστό.

Το δεύτερο σκέλος προβλέπει αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε κομβικά νοσοκομεία, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των εφημεριών. Δημιουργούνται αυτόνομα, διοικητικά και λειτουργικά τμήματα, στελεχωμένα από γιατρούς εξειδικευμένους στην επείγουσα φροντίδα.

Μέρος των 2.500 προσλήψεων που προγραμματίζονται για την Υγεία θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν τα νέα ΤΕΠ. Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει λειτουργία δέκα νοσοκομείων κορμού στην Αττική, τα οποία θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση. Στα νοσοκομεία αυτά θα λειτουργούν εξειδικευμένα τμήματα επειγόντων, τα οποία θα απορροφούν τη ζήτηση, ενώ τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα θα λειτουργούν υποστηρικτικά. Οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής (1η και 2η ΥΠΕ) επεξεργάζονται σχέδιο λειτουργίας του νέου συστήματος, με στοχευμένες προσλήψεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνεται ως πρώτη προτεραιότητα στους στρατηγικούς στόχους και άξονες παρέμβασης του υπ. Υγείας, με χρονική περίοδο εφαρμογής έως το 2020. Στο σχέδιο, που υπογράφει ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, γίνεται λόγος για την προνοσοκομειακή και την εντατική φροντίδα.

Σε αυτό επισημαίνεται η ανάγκη για αναβάθμιση της ετοιμότητας της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, μέσω της επιχειρησιακής και λειτουργικής ενίσχυσης του ΕΚΑΒ. Για τους ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία προβλέπονται κλινικά κριτήρια εισαγωγής και παραμονής στις εντατικές.

Η έλλειψη συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και τμημάτων επειγόντων περιστατικών προκαλεί «ασφυξία» στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Οι γιατροί σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής εκτιμούν πως το 70% των περιστατικών που εξετάζουν σε κάθε εφημερία θα μπορούσαν να είχαν εξυπηρετηθεί σε δομές εκτός νοσοκομείου.

Ενδεικτικό είναι ότι στην εφημερία του «Ευαγγελισμού» εξετάζονται 1.000 έως 1.500 ασθενείς και πραγματοποιούνται έως 250 εισαγωγές. Τα ελληνικά νοσοκομεία κατέχουν την τρίτη ευρωπαϊκή θέση σε επισκέψεις ασθενών, με 44,5 επισκέψεις ανά 100 κατοίκους.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι συνωθούνται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με τον συνολικό αριθμό των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία να ξεπερνά ετησίως τα 12 εκατομμύρια! Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν πως η Ελλάδα απέχει σημαντικά από τον μέσο όρο του Οργανισμού (30,8 επισκέψεις ανά 100 κατοίκους). Η αναδιάταξη των «επειγόντων» αποτελεί προτεραιότητα για ευρωπαϊκές χώρες με συστήματα Υγείας υψηλών προδιαγραφών. Στη Δανία σχεδιάστηκε το 2013 και λειτούργησε το 2014 ένα νέο οργανωτικό πλάνο για τα επείγοντα.

Ως πρώτη ειδικότητα υποδοχής ορίστηκαν οι νοσηλευτές αντί των γιατρών. Οταν κριθεί πως ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί από γιατρό, ενημερώνεται για τους χρόνους αναμονής ανά τμήμα. Ο ασθενής μπορεί, έτσι, να επιλέξει το τμήμα επειγόντων στο οποίο θα απευθυνθεί, περιμένοντας (εάν επιθυμεί) στο σπίτι του μέχρι να καλυφθεί ο προβλεπόμενος χρόνος.

Εχασε τη ζωή της γιατί ήταν χαλασμένος ο τομογράφος

Μια καρκινοπαθής φέρεται να έχασε χθες τη ζωή της κατά τη μεταφορά της από το Σισμανόγλειο στο «Αμαλία Φλέμιγκ» προκειμένου να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία.

Οπως καταγγέλλει το προεδρείο της ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το πρόβλημα ξεκίνησε από το ότι ο αξονικός τομογράφος του Σισμανόγλειου ήταν χαλασμένος, αν και το νοσοκομείο εφημέρευε.

Η γυναίκα φέρεται να προσήλθε χθες το πρωί στα επείγοντα με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Είχε βεβαρημένο ιστορικό και η κατάστασή της είχε επιβαρυνθεί. Οι εφημερεύοντες γιατροί έκριναν πως έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε αξονική τομογραφία. Λόγω βλάβης του μηχανήματος, η ασθενής τοποθετήθηκε σε ασθενοφόρο και διακομίστηκε στο γειτονικό «Αμαλία Φλέμιγκ» προκειμένου να κάνει την εξέταση.

Πολύτιμος χρόνος

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, αμέσως μετά την αξονική τομογραφία η άτυχη γυναίκα κατέληξε. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως εάν λειτουργούσε ο αξονικός τομογράφος του Σισμανόγλειου, θα υπήρχε άμεση ιατρική αντιμετώπιση και η γυναίκα ενδεχομένως να ζούσε. Πηγή: Έθνος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ, ΟΥΡΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!