Στους ΟΤΑ τα χρωστούμενα 1,71 δις του δημοσίου

Την προγραμματική σύμβαση για την απόδοση των οφειλών του δημοσίου προς τους ΟΤΑ, σε οχτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις υπέγραψαν οι υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Λέγκας, Εσωτερικών Α. Νάκος και ο πρόεδρος της ΚΕδΚΕ Ν. Κακλαμάνης.

Πρόκειται για την απόδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών, μέχρι και το έτος 2008, που ανέρχονται στο συνολικό ποσό του 1,71 δισ. ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί σε οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί την 31η Μαΐου του 2009, ύψους 213,8 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες επτά ισόποσες δόσεις θα καταβάλλονται στις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, μέχρι και το 2016.

Για το σκοπό αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εγγράφει κάθε έτος τις αντίστοιχες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

Η καταβολή της ετήσιας συνολικής οφειλής γίνεται με την έκδοση ενός χρηματικού εντάλματος πληρωμής για όλους τους δικαιούχους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού από το υπουργείο Εσωτερικών, ύστερα από απόφαση κατανομής που εκδίδεται από τον υπουργό Εσωτερικών με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕδΚΕ.

Όπως τόνισε, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος «παρά τη γνωστή, δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης φέτος είναι στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ».

                                             Και 10.000 θέσεις μερικής απασχόλησης

Ενδεικτικά ανέφερε την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε ποσοστό 33%, την αύξηση της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ίδιο περίπου ποσοστό, τις 20.000 θέσεις του ΟΑΕδ και τις οι 10.000 θέσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών. Πρόκειται για το πρόγραμμα μερικής απασχόλησης του υπουργείου Εσωτερικών και συμβάσεις κάποιες εκ των οποίων λήγουν και θα ανανεωθούν και κάποιες που θα αντικατασταθούν από νέες.

Παράλληλα, ο κ. Νάκος έβαλλε εναντίον όλων όσοι παραπλάνησαν, όπως είπε, την τοπική αυτοδιοίκηση. «Όταν δεσμευτήκαμε πως δεν θα υπάρχουν πλέον παρακρατήσεις πόρων από την τοπική αυτοδιοίκηση και προβήκαμε άμεσα σε ρύθμιση των χρεών της αυτοδιοίκησης προκειμένου να γίνει μια καινούργια αρχή, είχαμε υποσχεθεί ότι θα επιστραφούν τα παρακρατηθέντα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Όταν ψηφίστηκε η διάταξη του νόμου, οι Κασσάνδρες αμφισβητούσαν τις προθέσεις της κυβέρνησης. Σήμερα, είναι η μέρα που διαψεύδονται όλοι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι ενδιαφέρονται για την τοπική αυτοδιοίκηση, παραπλανώντας, ενώ οι ίδιοι ήταν αυτοί που παρακρατούσαν αυτούς τους πόρους επί σειρά ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

                            Κακλαμάνης: δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε όσα μας ανήκουν

Την ικανοποίησή του για την επίλυση οικονομικών αιτημάτων της αυτοδιοίκησης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕδΚΕ, επισημαίνοντας ωστόσο πως «αυτό δε σημαίνει ότι έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματά μας και ότι θα πάψουμε να διεκδικούμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αυτά που πιστεύουμε ότι μας ανήκουν».

Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι με αυτή την εξέλιξη «οι ταραγμένες σχέσεις που υπήρχαν επί σειρά ετών μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκάστοτε κυβέρνησης, έχουν εξομαλυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Όπως είπε, οι αυξήσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, τόσο στους ΚΑΠ, όσο και στη ΣΑΤΑ, εκτελούνται μέχρι στιγμής στο ακέραιο και ότι έτσι πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους του έτους. Μάλιστα, επισήμανε ότι εκτός από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής «έχει ήδη υπογραφεί από τον κ. Παπαθανασίου και η εκταμίευση της πρώτης δόσης των οφειλών ύψους 214 εκ. ευρώ».

Υπενθύμισε δε ότι το αίτημα του Συνεδρίου της ΚΕδΚΕ για τη μη παρακράτηση φέτος του 10% των ΚΑΠ για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», έχει ήδη υλοποιηθεί, καθώς τα χρήματα αυτά έχουν διανεμηθεί στους δήμους.

Αναφερόμενος στις 20.000 θέσεις απασχόλησης στους δήμους, που δρομολογούνται με τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και ΟΑΕδ, ο πρόεδρος της ΚΕδΚΕ τόνισε τη σημαντική συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και είπε χαρακτηριστικά «είναι κοινό μυστικό πως οι δαπάνες μισθοδοσίας αυτών των εργαζομένων, στο 60% περίπου θα καλυφθούν από ίδιους πόρους της αυτοδιοίκησης και στο 40% περίπου με χρήματα που θα διαθέσει ο ΟΑΕδ».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!