Στουρνάρας: Τα δύσκολα παραμένουν μπροστά μας

Σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών μέσω μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για φορολογικές οφειλές, ενώ ήδη έχουν ρευστοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ από τα κατασχεθέντα.

Aύτο τόνισε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην ΝΕΤ, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους μήνες πάνω από 650 μπήκαν στη φυλακή, ωστόσο «τα δύσκολα παραμένουν μπροστά μας».

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή ο υπουργός αναγνώρισε πως τα αποτελέσματα που καταγράφονται στην πάταξη της φοροκλοπής δεν τον ικανοποιούν, τονίζοντας πως ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην Ευρωζώνη και ότι ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής οφείλεται σε αυτό, αλλά και στο γεγονός ότι και οι ποινές δεν είναι κατάλληλες για να πλήξουν τη φοροδιαφυγή.

Πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά. «Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει φόρο της τάξης 2 της χιλίοις σε επιχειρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Είναι ένα μέτρο που το πήραμε, αλλά δεν το εφαρμόσαμε. Εφέτος τα καταφέραμε με άλλους τρόπους. Καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς δε για το πότε προβλέπει ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας προσδιόρισε ότι αυτό θα γίνει από το 2014 και μετά.

Καταλήγοντας, αφού ανέφερε ότι ο κυρίαρχος στόχος για φέτος είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε η κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές της ελάφρυνση του χρέους με νέα μείωση επιτοκίων, τόνισε: «Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στα τέλη του 2014 αφού πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Ελπίζω και εμείς να έχουμε την καλή τύχη που είχε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που αρχίζουν και βγαίνουν στις αγορές με επιτόκια κάτω του 6%. Εγώ αυτό το βλέπω προς το τέλος του 2014 όταν θα έχουμε πετύχει ποιοτικό πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Το 2014 θα βγούμε αναγκαστικά από το μνημόνιο … άρα θα πρέπει να βγούμε στις αγορές».

Διαβάστε επίσης:
Στουρνάρας: Δεν εφησυχάζουμε
Στουρνάρας-Χατζηδάκης για τα κλειστά επαγγέλματα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΝΕΤ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!