Στον «αέρα» ευρωπαϊκά κονδύλια 678 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Στον «αέρα» βρίσκονται εγκεκριμένα κονδύλια ύψους 678 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, που αφορούν σε πληρωμές του 2012, λόγω του διαφαινόμενου αδιεξόδου του διαθεσμικού διαλόγου για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2013, την ώρα που ο έλληνας υπουργός Ανάπτυξης ζητεί περισσότερα κονδύλια για το ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς θεωρεί πως αυτό θα είναι το αντίβαρο στην ύφεση και στη μείωση των κοινοτικών κονδυλίων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τρίτη να απόσχει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2013, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, προκειμένου να καλυφθεί έλλειμμα 9 περίπου δισ. ευρώ που έχει προκύψει κατά το τρέχον έτος. Η συμφωνία επί της τροποποίησης του προϋπολογισμού για το 2012 έχει τεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως προϋπόθεση προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία συνδιαλλαγής για τον προϋπολογισμό του 2013.

Όπως διευκρινίζει σε σχετική δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της αρμόδιας επιτροπής προϋπολογισμών Γιώργος Παπαστάμκος, η καταβολή των πληρωμών των 9 δισ. ευρώ αποτελεί ανειλημμένη νομική υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012, καθώς πρόκειται για λογαριασμούς που έχουν ήδη κατατεθεί από τα κράτη-μέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν σε πραγματικά ποσά.

Ο Γ. Παπαστάμκος χαρακτήρισε «αδιανόητο» το να εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ασυνεπής ως προς τις νομικές δεσμεύσεις της, «ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία θεσμικά της όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλούν με κάθε ευκαιρία κράτη και κυβερνήσεις για την ασυνέπειά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ε.Ε.».

«Το αδιέξοδο για τον Προϋπολογισμό του 2012 συνιστά προάγγελο των διαπραγματεύσεων για τον Προϋπολογισμό του 2013, αλλά και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε εκ νέου χθες «αποφασιστικό μήνυμα διεκδίκησης και υπεράσπισης των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών με αποδέκτες τους άλλους θεσμικούς εταίρους του».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!