στην-κομοτηνή-το-1ο-ανοιχτό-διήμερο-321841
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 18.05.2008 | 00:00

Στην Κομοτηνή το 1ο “Ανοιχτό διήμερο” των Τοπικών Συμβουλίων Νέων

Από την Κομοτηνή ξεκίνησε με επιτυχία το «1ο Ανοιχτό διήμερο» στα οποίο συμμετείχαν τα εκλεγμένα συμβούλια των Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που δίνονται στη νεολαία από τα προγράμματα και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Τα «Ανοιχτά διήμερα» θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα και στις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας, ώστε οι 4.500 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι να ενημερώσουν τα 870 ΤΟ.ΣΥ.Ν. που αριθμούν 90.500 εγγεγραμμένους, αλλά και το σύνολο της ελληνικής νεολαίας.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι παρότι αμφισβητήθηκε η δυνατότητα επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος «διαψεύστηκε από μια θετική εξέλιξη, καθώς πάνω από 90.000 νέοι σε όλη τη χώρα έσπευσαν να εγγραφούν ως δικαιούχοι ψήφου στις διαδικασίες εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Το 95% περίπου των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων απέκτησαν Τοπικά Συμβούλια Νέων και δόθηκε η δυνατότητα σε μικρότερες ηλικίες να έχουν άποψη και φωνή για το πώς πρέπει να διαμορφώνεται η πολιτική και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Παντελής Σκλιάς υποστήριξε ότι «τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) είναι το καινούργιο και οργανωμένο βήμα εκπροσώπησης της νεολαίας σε κάθε δήμο και Κοινότητα και αποτελούν πλέον το βασικό όχημα για την ενεργοποίηση μιας σειράς από προγράμματα και δράσεις μας καθώς και εργαλείων συμβουλευτικής και υποστήριξης, όπως η Κάρτα Νέων των ΤΟ.ΣΥ.Ν., η οποία καθίσταται βασικό εργαλείο πληροφόρησης». Πρόσθεσε δε ότι «οι θεματικές προτεραιότητες των προγραμμάτων- δράσεων, που οργανωτικά και οικονομικά υποστηρίζουμε αυτή την περίοδο είναι εναρμονισμένες με την ψηφιακή σύγκληση, δηλαδή την εξοικείωση του νέου ανθρώπου με τις δυνατότητες του διαδικτύου, τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του διαδικτύου και τη διαδραστικότητα, την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών εξάρτησης, αναδεικνύοντας παράλληλα και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι νέες διαδραστικές τεχνολογίες. Αφορούν την ανάδειξη και την προάσπιση των δικαιωμάτων του Παιδιού, την προβολή της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία, καθώς και την ενεργό συμμετοχή των νέων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις».