Στυλιανίδης-Ράιχενμπαχ: Συμφωνία δύο σημείων για τους ΟΤΑ - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
26
Οκτώβριος
Back

Στυλιανίδης-Ράιχενμπαχ: Συμφωνία δύο σημείων για τους ΟΤΑ

Σε καταρχήν συμφωνία δύο σημείων κατέληξαν κατά τη σημερινή πρώτη συνάντησή τους ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχνεμπαχ. Συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι α) απαιτείται εξορθολογισμός στις δαπάνες των δήμων στη βάση του Οδικού Χάρτη με στόχο β) τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν προς τις κοινωνικές δομές τους.

«Εκτιμώ ότι το δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων είναι σε πολλές περιπτώσεις ακόμη πιο αποτελεσματικό και από αυτό του  κράτους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι «κάθε ευρώ που διασφαλίζεται από τον εξορθολογισμό των δαπανών των ΟΤΑ και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους προς όφελος του πολίτη, θα ενισχύει την Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας που ξεκινά το Υπουργείο στον πόλεμο κατά της φτώχειας».

Προανήγγειλε μάλιστα ότι την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν να δουλεύουν οι ομάδες και σύντομα θα καταγραφούν τα αποτελέσματα σε πιλοτικά μοντέλα δήμων τα οποία μπορούν με γρήγορους ρυθμούς να αναπαραχθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ακόμη θα πρέπει να αξιοποιηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία των δήμων ακόμη και μέσω ΣΔΙΤ, προανήγγειλε επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ μίλησε και για φορολογική αποκέντρωση.

Ο επικεφαλής της Task Force δήλωσε τη συμφωνία του τόσο για τον εξορθολογισμό των δαπανών των δήμων όσο και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών τους, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις της δική του ομάδας με την ομάδα εργασίας που θα συστηθεί από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών: «Είχαμε μια δημιουργική συνάντηση, κατά τη διάρκεια  της οποίας συζητήσαμε  όλα τα σοβαρά ζητήματα που άπτονται του υπουργείου σας. Είμαστε ικανοποιημένοι από την προετοιμασία που είχατε κάνει αναφορικά με τον Οδικό Χάρτη για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως και εσείς επισημάνατε, να προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων το δυνατό συντομότερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχενμπαχ.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!