Στυλιανίδης: Με το «μνημόνιο 3» εξασφαλίζουμε οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ

Αντίθετος εμφανίστηκε από την 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης με τα όσα τον κατηγορούν ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ για το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ και την κατάργηση της αυτοτέλειάς τους μέσω του Μεσοπρόθεσμου.

«Στο Μεσοπρόθεσμο επιτύχαμε να περιορίσουμε κατά το δυνατό τις οριζόντιες περικοπές και να προετοιμάσουμε τη θεσμοθέτηση νέων ευρηματικών, χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα μας βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας και άρα της διοικητικής αυτονομίας των Δήμων. Τέτοια νέα εργαλεία είναι η Δημοτική Ενημερότητα, η Ενιαία Αρχή Προμηθειών ανά Δήμο, η μόχλευση ακίνητης περιουσίας, οι έξυπνες επενδύσεις, η φορολογική αποκέντρωση κ.ά», σημείωσε στην ομιλία του.

Και προσέθεσε: «Η δουλειά που έγινε και γίνεται αυτό το διάστημα για την ανασυγκρότηση των ελληνικών ΟΤΑ, η συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια και η εναρμόνισή τους στις απαιτήσεις της νέας εποχής αναγνωρίστηκαν και αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καινοτομίας, συνέπειας και αποτελεσματικότητας που θα συμβάλλει στην εξυγίανση των ΟΤΑ, στην επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και απολογισμών, στη χρήση νέων ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων, στην προώθηση έξυπνων επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας και την εδραίωση της διοικητικής αυτονομίας, είναι το Παρατηρητήριο Ποιότητας που πρόσφατα θεσμοθετήσαμε και θα λειτουργήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Το επόμενο διάστημα, κατέληξε, «εντατικοποιούμε την προσπάθειά μας με θεσμικές πρωτοβουλίες και κυρίως με επιχειρησιακές συμπράξεις σαν αυτές που προωθεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από την προσέγγιση που γίνεται θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα μας επιτρέψουν να αναχαιτίσουμε την ανεργία, να στηρίξουμε τα κοινωνικά δίκτυα των δήμων στο Πόλεμο κατά της Φτώχειας, να προκαλέσουμε τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, να βγάλουμε Δήμους και Περιφέρειες στην πρωτοπορία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων αναδεικνύοντας στην πράξη τα αγαθά της ευρωπαϊκής συνεργασίας και τους καρπούς της ευρωπαϊκής ιδέας».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!