Στη Βουλή η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους

Στη Βουλή έφτασε η αποκάλυψη της aftodioikisi.gr αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας στου δήμους προκειμένου οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να αποτελέσουν τις βασικές πηγές της διαθεσιμότητας και των απολύσεων του επόμενου διαστήματος (12.500 διαθεσιμότητας μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 και 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014).

Με ερώτηση που κατέθεσαν στο υπουργό Εσωτερικών ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Άρματος πολιτών και βουλευτής Β’ Αθήνας κ. Γιάννης Δημαράς και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Γαβριήλ Αβραμίδης ρωτούν τον κ. Μιχελάκης αν «επιβεβαιώνει το Υπουργείο του την πρόθεση της κυβέρνησης να πλήξει τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας ; Εάν ναι, έχει έτοιμο πρόγραμμα αποκατάστασης των εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων με την εφαρμογή σχεδίου ανακατανομής και όχι διαθεσιμότητας και απολύσεων;», προστίθεται στην ερώτηση.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

                                                       ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

              Θέμα : « Στα σκαριά σχέδιο κατάργησης των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους ; »

 

Κύριε Υπουργέ,

το γεγονός ότι στην πρώτη λίστα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνονται οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι καθόλου τυχαίο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, έχει συζητηθεί σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανάθεση του έργου σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες καθαριότητας που έχει στο σύνολό του το Δημόσιο. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους/οφέλους από μια τέτοια «διευθέτηση» και κρίθηκε ότι είναι συμφέρουσα.

Στις συζητήσεις παρασκηνίου, αναζητούνται δεξαμενές «διαθέσιμων» και όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι στη σειρά είναι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, με βάση την υπουργική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των δήμων, σε περίπτωση που καταργηθεί ο συγκεκριμένος κλάδος κατ” αντιστοιχία με αυτούς των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα, καθώς είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλών προσόντων, θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις 11.000 απολύσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση εντός του 2014.

Ερωτάστε :

1. Επιβεβαιώνει το Υπουργείο σας την πρόθεση της κυβέρνησης να πλήξει τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες

καθαριότητας ; Εάν ναι, έχει έτοιμο πρόγραμμα αποκατάστασης των εργαζόμενων στην καθαριότητα των

δήμων με την εφαρμογή σχεδίου ανακατανομής και όχι διαθεσιμότητας και απολύσεων;

2. Πόσο βέβαιο είναι ότι το δύσκολο κι επικίνδυνο   με τις επιβαρυντικές για την υγεία τους έργο –προσφορά

στο κοινωνικό σύνολο- που με αυτοθυσία προσφέρουν, θα μπορέσουν ιδιωτικές εταιρείες να αναπληρώσουν;

3. Αγνοεί η κυβέρνηση ότι πίσω από τους αριθμούς και τις οικονομοτεχνικές συγκριτικές μελέτες κάποιων

μανδαρίνων και της τρόϊκα  υπάρχουν  φτωχοί εργαζόμενοι που προσφέρουν ;

Αθήνα   8/10/2013

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ, ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!