ΣτΕ: Φωτοβολταϊκά και στα δάση

Ακόμα και σε δασικές αλλά και αναδασωτέες περιοχές θα επιτρέπεται η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το δρόμο άνοιξε η επικύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της υπουργική απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού.

Το  Ε’ Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η υπουργική απόφαση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και την ελληνική νομοθεσία.

Απέρριψε έτσι, ως αβάσιμους  όλους τους ισχυρισμούς τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων, που ζητούσαν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντισυνταγματική, αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις και παράνομη.

Οι δικαστές του ΣτΕ τονίζουν ότι η ρύθμιση της υπουργικής απόφασης, που προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών μονάδων μέσα σε δάση και δασικές περιοχές, δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές και βρίσκεται εντός των νομοθετικών πλαισίων. Η επίμαχη ρύθμιση, που αφορά τις δασικές περιοχές, δεν αντίκειται και στις διατάξεις της συμβάσεως – πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και του Πρωτοκόλλου του Κιότο, από τις οποίες «δεν απορρέει απαγόρευση εγκαταστάσεως έργων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός δασικών οικοσυστημάτων», όπως υποστηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις.

Για τα μικρά νησιά, που προστατεύονται περιβαλλοντικά από το Σύνταγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι και εκεί είναι δυνατή η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κ.λπ..

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει το «Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου» το «Αρχιπέλαγος Αιγαίου», η «Άμεση Επέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης» και το «Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης».

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΤΕ, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


Αφήστε μια απάντηση