Categories: Υπουργεία

Σταϊκούρας στον Economist: Η Ελλάδα τα κατάφερε και γύρισε σελίδα

«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στην εκδήλωση του Economist. Προς επίρρωση των λεγόμενών του, ο υπουργός ανέφερε εφτά σημεία:

Υπερβαίνουμε τις προσδοκίες για ανάπτυξη. Η Κομισιόν κάνει λόγο για διπλάσιο ρυθμό το 2022 από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ακόμη υψηλότερο το 2023.
Έχει αλλάξει η σύνθεση του ΑΕΠ ως προς τις εξαγωγές και τις επενδύσεις και η Κομισιόν θεωρεί ότι την περίοδο 2022- 2024 η Ελλάδα θα είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Ενώ, η χώρα έχει πλέον έξι κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων, που ξεπέρασαν το 1% του ΑΕΠ.
Η ανεργία μειώνεται στο επίπεδο του 2010 και αυξάνεται η απασχόληση.
Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τραπεζικό τομέα, με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των καταθέσεων.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει την πιο σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.
Υπήρξε μείωση ρεκόρ στο δημόσιο χρέος, κατά 50 μονάδες σε μια τριετία.
Προωθήθηκε και υλοποιήθηκε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον (π.χ. υψηλές τιμές ενέργειας, πίεση στα νοικοκυριά) και τόνισε ότι είναι κορυφαίας σημασίας να συνεχιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μια συνεπής δημοσιονομική πολιτική. Είπε ότι το δημόσιο χρέος, είναι μεν βιώσιμο και σε φθίνουσα πορεία, αλλά παραμένει υψηλό, ενώ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επανέλαβε δε τις επτά προτεραιότητες που θέτει η χώρα, όπως π.χ. την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών (πρωτοβάθμια υγεία κ.ά.), την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα μέσω και της αποεπένδυσης του κράτους, τη διατήρηση της προσπάθειας για μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και τα κίνητρα για τη νέα οικονομική δομή.

Comments are closed.


Recent Posts

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου – Η μεγάλη διπλή γιορτή των Ελλήνων

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική αλλά και εθνική εορτή. Ο απανταχού ελληνισμός τιμά σήμερα τους προγόνους του και γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης του…

26 λεπτά ago

Ναυάγησε στο Βελιγράδι: Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Παρτιζάν

Με κορυφαίους τους Πάντερ, Λεσόρτ και Νάναλι, η Παρτιζάν υποχρέωσε τον Ολυμπιακό στην 10η φετινή του ήττα στη φετινή Euroleague.…

36 λεπτά ago

Τα «γυρνάει» ο Γκλέτσος: «Τρολιά» το γιαούρτι στον Μητσοτάκη

«Στην Ελλάδα γεννήθηκε η σάτιρα και η κωμωδία αλλά αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν στη Νέα Δημοκρατία» λέει τώρα…

45 λεπτά ago

“Βόμβα” Ανδρουλάκη: Θέλει πρωθυπουργό Βενιζέλο σε κυβέρνηση συνεργασίας;

Δεν λένε να σβήσουν οι «φωτιές» που άναψε στο πολιτικό σκηνικό η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με…

53 λεπτά ago

«Ήθελαν να του κλείσουν το στόμα» – Τι αποκαλύπτει η χήρα του Καραϊβάζ

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του σε δυο εβδομάδες και οι δράστες…

1 ώρα ago

Ληστεία σε κατάστημα ψιλικών στη Θεσσαλονίκη

Ληστεία σημειώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, σε κατάστημα ψιλικών, στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Ένα άτομο εισέβαλε στο…

1 ώρα ago