Σταϊκούρας: Ήξεις-αφήξεις σε δημάρχους για τον Προϋπολογισμό

Κυριολεκτικά με άδεια χέρια έφυγε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ από τη συνάντηση του με τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος δε δεσμεύθηκε για κανένα από τα αιτήματα της ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε να της αποδοθούν όλοι από τους νόμους πόροι που… λείπουν από τον Προϋπολογισμό 2013, ύψους 1,7 δισ. ευρώ· στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν γραφεί για τους δήμους κονδύλια, ύψους 2,881 εκατ. ευρώ. Μάλιστα χαρακτήρισαν την έκτακτη επιχορήγηση των 312,9 εκατ. ευρώ ως «προσβλητική για την Αυτοδιοίκηση».

Επίσης, ζήτησε να μην καταργηθούν οι ειδικοί σύμβουλοι των δημάρχων, καθώς περίπου 70-80 δήμοι που δημιούργησαν ελέω «Καλλικράτη» Οικονομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες δεν έχουν υπαλλήλους και λειτουργούν με αυτούς. Το πρόβλημα, όπως είπαν, πλήττει κυρίως τους νησιωτικούς δήμους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Δήμο Κάσου, όπου δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος.

Η συζήτησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έφτασε και στις πληροφορίες για νέα μείωση στις αντιμισθίες των αιρετών κατά 20%. Η ΚΕΔΕ του ζήτησε να μην υπάρξει νέα μείωση, καθώς ήδη οι «μισθοί» πολλών δημάρχων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως 154 δήμαρχοι παίρνουν 1.440 ευρώ καθαρά και με τη νέα μείωση θα φτάσουν στα 1.100 ευρώ.

Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ

Οι δήμαρχοι διαμαρτυρήθηκαν και για το Παρατηρητήριο, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν το θεωρεί «χωροφυλακίστικο», αλλά ως ένα τρόπο «εύρυθμης λειτουργίας των ΟΤΑ». Μάλιστα, τους αποκάλυψε πως η τρόικα ήθελε ειδικό εποπτικό έλεγχο για τους ΟΤΑ και όχι έλεγχο από το ΥΠΕΣ (όπου υπάγεται το Παρατηρητήριο).

«Η απαξίωση δεν είναι συμπτωματική»

Όπως έλεγε δήμαρχος στην aftodioikisi.gr, «είναι εμφανής πλέον η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να απαξιώσει την Αυτοδιοίκηση. Και αυτό οφείλεται κυρίως στους γραφειοκράτες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και αυτή αυτή η απαξίωση δεν είναι συμπτωματική. Ξεκινά από την υποχρηματοδότηση και καταλήγει στην καταστατική θέση και στο πώς φέρονται στους δημάρχους», συνέχισε. Για να συμπληρώσει άλλο μέλος της ΚΕΔΕ στην ιστοσελίδα: «Με αυτόν τον τρόπο, θέλουν να αποτρέψουν τους πολίτες να ασχοληθούν ενεργά με την Αυτοδιοίκηση και να μετατρέψουν τους δημάρχους σε… υπαλλήλους, να υπογράφουν πιστοποιητικά και τίποτε άλλο».

Συνεδρίαση δ.σ. ΚΕΔΕ

Μιλώντας στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος Κώστας Ασκούνης μίλησε για εμπαιγμό από πλευράς κυβέρνησης και τόνισε πως είναι ζήτημα αξιοπιστίας, πρόβλημα ηθικής και πολιτικής τάξης. Όπως υπογράμμισε, ο αναπληρωτής υπουργός τους είπε πως θα ελέγξει τα νούμερα.

 

Σχετικές αναρτήσεις:
ΚΕΔΕ: ΤΡΙΚ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΜΕΙΟΝ 1,7 ΔΙΣ. ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟ 2013
Μεσοπρόθεσμο: Υπό Επιτροπεία οι«κόκκινοι» δήμοι

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!