στα-χέρια-του-δήμου-καλλιθέας-η-μαρί-318487
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 09.04.2009 | 00:00

Στα «χέρια» του δήμου Καλλιθέας η Μαρίνα Φαλήρου

Στο δήμο Καλλιθέας παραδόθηκε η Ναυταθλητική Μαρίνα Τζιτζιφιών, που ανήκει στο Ολυμπιακά Ακίνητα και είναι χωρητικότητας 415 θέσεων. «Κάνουμε ένα όνειρο πραγματικότητα κι έτσι ένα πανέμορφο κομμάτι από αυτό το τεράστιο μπαλκόνι της Αθήνας θα αποκτήσει έναν πολιτιστικό χαρακτήρα πρωτόγνωρο, πρωτότυπο και πανέμορφο» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, κατά την τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας, παρουσία του δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη και του πρώην προέδρου της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Χρήστου Χατζηεμμανουήλ.

Από τις 415 θέσεις, οι 70 θα παραχωρηθούν στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και οι υπόλοιπες θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών ερασιτεχνικού αθλητισμού του δήμου Καλλιθέας.

«Κάνουμε ένα ακόμα βήμα προκειμένου να αναβαθμίσουμε ολόκληρη την περιοχή και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις υποδομές των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων» όπως είπε χαρακτηριστικάο υπουργός Πολιτισμού.

Η αρχή για την παράδοση της Μαρίνας στο δήμο είχε γίνει πριν από δύο χρόνια περίπου, τον Ιανουάριο του 2007. Τότε, το ελληνικό δημόσιο και ο δήμος Καλλιθέας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο το δημόσιο δεσμεύτηκε να παραχωρήσει 28 στρέμματα από την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου στο δήμο Καλλιθέας και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Ναυταθλητικής Μαρίνας Τζιτζιφιών.

Όπως τόνισε ο υπουργός, αυτή η παραχώρηση υπήρξε αντισταθμιστική έναντι της υπόλοιπης έκτασης του Ιπποδρόμου, στην οποία με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου θα κατασκευαστούν δύο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις – της Νέας Λυρικής Σκηνής και της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης – ενώ ο περιβάλλων χώρος έκτασης 120 στρεμμάτων θα μετατραπεί σε πρότυπο σύγχρονο βιοκλιματικό πάρκο. 

                  Α. Σαμαράς: Πέντε χρόνια μετά η υπόσχεση γίνεται πραγματικότητα

«Η υπόσχεση εκείνη της 12ης Ιανουαρίου 2007 γίνεται πραγματικότητα κι ο δήμος Καλλιθέας κερδίζει πολλαπλά» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού. Εξηγώντας μάλιστα τα οφέλη για τον δήμο, αναφέρθηκε στα εξής:

– αναβαθμίζεται θεαματικά η περιοχή με τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. δημιουργείται ένα μοναδικό πολιτιστικό κέντρο-μαγνήτης για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, με ακτινοβολία σε όλη την Ελλάδα και εκτός
– παραχωρείται στο δήμο η Ναυταθλητική Μαρίνα Τζιτζιφιών με τα ακίνητά της, ενώ 70 από τις 400 και πλέον θέσεις της, καθώς και ένα από τα κτίρια, παραχωρούνται στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, για να στηριχθεί έμπρακτα ο ναυταθλητισμός.
– οι πολίτες της Καλλιθέας αποκτούν πρόσβαση στη θάλασσα, και μάλιστα σε μια υποδομή από τις πιο σπάνιες και πλέον απαραίτητες σε μια αρχιπελαγική χώρα όπως η Ελλάδα: σε μαρίνα.

«Ο αρχιπελαγικός τουρισμός στηρίζεται πρωτίστως σε μαρίνες. Κι όμως, εκεί που κυρίως υστερούν οι ελληνικές τουριστικές υποδομές είναι αυτό ακριβώς: οι μαρίνες» τόνισε και πρόσθεσε «μια μαρίνα από τις λίγες που υπάρχουν και από τις μεγαλύτερες, περνάει πλέον στο δήμο Καλλιθέας. Κι όλα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια. Σύμφωνα με την επιθυμία των ίδιων των κατοίκων, αλλά και με τρόπο που εξυπηρετεί το γενικότερο δημόσιο συμφέρον».

Ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις «κοινωνικό πλούτο μόνο όταν συνεχίζουν να αξιοποιούνται και μετά τους αγώνες. Όχι όταν παραμένουν ανενεργές». Κι όπως είπε, η παραχώρησή τους από το ΥΠ.ΠΟ. και τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. στο δήμο Καλλιθέας «εξασφαλίζει απόδοση για τον ίδιο το δήμο που θα τις αξιοποιήσει και απαλλάσσει το δημόσιο από το κόστος συντήρησής τους», με αποτέλεσμα «να αναβαθμίζεται ένας μεγάλος δήμος του Λεκανοπεδίου, να ανακουφίζεται ο δημόσιος προϋπολογισμός και να μετατρέπονται οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις από ‘παθητικό’ για το κράτος σε ενεργητικό για την τοπική κοινωνία».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημάρχου Καλλιθέας, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου. Και αυτό σε μια περιοχή όπου αγωνίζονται εννέα ποδοσφαιρικές ομάδες χωρίς όμως αντίστοιχο χώρο. 

                                   Κ. Ασκούνης: Σήμερα δικαιωνόμαστε  

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης υποστήριξε ότι σήμερα οι κάτοικοι και ο δήμος της Καλλιθέας αισθάνονται ότι δικαιώνονται οι κινητοποίησεις τους “για την πρακτική υλοποίηση της επιδίωξής μας, η πόλη της Καλλιθέας να ανακτήσει το μέτωπο και την πρόσβασή της στη θάλασσα και να δημιουργήσει αναγκαίους όρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και της νεολαίας. Γι’ αυτή την επιτυχία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι. Όλες οι πτέρυγες του δημοτικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από τις ενίοτε σοβαρές διαφορές εκτιμήσεων, ανέδειξαν με επιμονή την κοινή μας πεποίθηση ότι η Παραλία των Τζιτζιφιών ανήκει στους Καλλιθεάτες. Οι αθλητές και τα στελέχη των αθλητικών και ναυταθλητικών σωματείων της πόλης μας, μαζί με τις χιλιάδες νέων παιδιών που αγαπούν τον αθλητισμό, δεν έπαψαν ποτέ να υπογραμμίζουν πως η Παραλία των Τζιτζιφιών αποτελεί το φυσικό χώρο για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους”, διευκρίνισε ο δήμαρχος Καλλιθέας.

Πρόσθεσε πάντως ότι σε ένα μέρος της παραλίας δεν είναι ακόμη δυνατή η ελεύθερη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που θα επιθυμούσαμε, αλλά ότι “χιλιάδες πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι η επιστροφή του δήμου στην παραλία και η υλοποίηση του σχεδίου για την ανάπλαση του χώρου του τέως Ιπποδρόμου μπορούν να δώσουν μια νέα, ποιοτικά αναβαθμισμένη αναπτυξιακή προοπτική και να καταστήσουν την Καλλιθέα, μια πόλη δημιουργίας και πολιτισμού”.  

Κατά τον Κώστα Ασκούνη “παρά τις όποιες παρεμβάσεις και αλλοιώσεις της περιοχής υπάρχουν ακόμη περιθώρια για τη διασφάλιση του κοινόχρηστου και δημόσιου χαρακτήρα του χώρου, καθώς και το άνοιγμα, εκ νέου, της πόλης προς τη θάλασσα, ώστε να αποκαταστήσουμε την ιστορική σχέση που από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχε μεταξύ πόλης και θάλασσας μειώνοντας τις επιπτώσεις από τις υφιστάμενες οδικές υποδομές και άλλες αλλοιώσεις στο περιβάλλον. Μ’ αυτόν τον τρόπο το Παράλιο Μέτωπο μπορεί πράγματι να γίνει το μπαλκόνι της Αθήνας προς τη θάλασσα”, κατέληξε ο δήμαρχος Καλλιθέας.