Στα πούρα στρέφει τους καπνιστές η κυβέρνηση: Τα εξαιρεί από την αύξηση του φόρου

Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση του ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού, με αντίστοιχη κατάργηση του μέτρου της καταβολής 25 ευρώ από ασθενείς για την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, το οποίο θέτει σε ισχύ την αύξηση των 5 λεπτών στο πακέτο τσιγάρα και τον καπνό.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο φόρος δεν θα ισχύσει σε όλα τα προϊόντα καπνού, καθώς εξαιρούνται από τη διάταξη τα πούρα και τα πουράκια.

Πάντως η κυβέρνηση δεν αναμένει μόνο οικονομικά οφέλη αλλά και «μείωση της κατανάλωσης προϊόντων που είναι επιβλαβή για την υγεία», όπως αναφέρεται σε έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων.

Τα έσοδα από την αύξηση του ειδικού φόρου προβλέπονται στα 48 εκ. ευρώ υπερκαλύπτοντας την απώλεια εσόδων των 45 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα, με την τροπολογία αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα, ήτοι στα 1.000 τεμάχια, τσιγάρων και αντίστοιχα το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα.

Επιπλέον, αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στον λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων και στα άλλα καπνά για κάπνισμα από τα 153 στα 155,5 ευρώ ανά χιλιοστόγραμμο βάρους.

Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΣΙΓΑΡΑ, ΠΟΥΡΑ, 25ΕΥΡΩ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΝΟΜΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]