Σπείρα που διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
18
Ιανουάριος
Back

Σπείρα που διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση και πώληση λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης την Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019 συνελήφθησαν σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, (3) ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και το ηγετικό της στέλεχος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και λαθρεμπορία κακουργηματικής μορφής κατά παράβαση διατάξεων του  Εθνικού  Τελωνειακού  Κώδικα.

Όπως προέκυψε οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους που διακινούσε καπνικά προϊόντα, με κοινό σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος από την αποφυγή καταβολής νόμιμου φόρου, τέλους ή δασμού ή άλλης επιβάρυνσης, ζημιώνοντας με τον τρόπο αυτό το ελληνικό δημόσιο αλλά και τις παθούσες εταιρείες καπνικών προϊόντων.

Αναλυτικότερα τα μέλη της οργάνωσης από τον Οκτώβριο του έτους 2016 είχαν νοικιάσει (2) αποθηκευτικούς χώρους σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, στις οποίες αποθήκευαν τα λαθραία καπνικά προϊόντα λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα για την αποφυγή εντοπισμού αυτών από τις αρχές.

Συγκεκριμένα μεταχειρίζονταν ιδιαίτερα τεχνάσματα όπως τη χρήση οχημάτων με πινακίδες κυκλοφορίας αμφιβόλου γνησιότητας, ενώ διατηρούσαν κρυφούς τους προαναφερόμενους αποθηκευτικούς χώρους ακόμα και από άτομα τα οποία που δραστηριοποιούνταν στο παράνομο εμπόριο λαθραίων προϊόντων καπνού.

Από την αστυνομική διερεύνηση προέκυψαν και διακριβώθηκαν πλήρως οι διακριτοί ρόλοι των μελών της οργάνωσης. Συγκεκριμένα ο ένας από τους συλληφθέντες κατείχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, ενώ επίσης είχε τον έλεγχο του «ταμείου» και τη διαχείριση των αποθηκών. Επιπρόσθετα φρόντιζε για την προμήθεια και επάρκεια τους σε λαθραία προϊόντα καπνού, ενώ ήταν υπεύθυνος και για τις αμοιβές των υπολοίπων μελών.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση είχε και ο δεύτερος των συλληφθέντων, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανεύρεση αποθηκευτικών χώρων οι οποίοι κάλυπταν τις ανάγκες της οργάνωσης, όπως χώροι σε απομακρυσμένα μέρη, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις ελεγκτικές αρχές, αλλά με ικανούς χώρους για την απόκρυψη οχημάτων και προϊόντων.

Τέλος ο τρίτος των συλληφθέντων ήταν υπεύθυνος για την μεταφορά των λαθραίων προϊόντων από την μία αποθήκη στην άλλη, τη διανομή στους πελάτες και την είσπραξη των χρημάτων από αυτούς.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης σε δύο αποθηκευτικούς χώρους, επτά οχήματα, καθώς και οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (184.261) πακέτα τσιγάρων τα οποία δεν έφεραν την ταινία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης,
  • (9.829) συσκευασίες καπνού των πενήντα γραμμαρίων,
  • (18.910) ευρώ,
  • φορτηγό, (2) VAN, τέσσερα (4) επιβατικά οχήματα και περονοφόρο ανυψωτικό όχημα.

Οι διαφυγόντες δασμοί, τέλη και οι λοιποί φόροι υπολογίζονται συνολικά στις (865.000) ευρώ.

Τα σχετικά με την λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων κατασχεμένα αντικείμενα θα αποσταλούν στο Τελωνείο Ειδικού φόρου κατανάλωσης Θεσσαλονίκης για τον ακριβή προσδιορισμό των δασμών, ενώ τα κατασχεμένα αυτοκίνητα αποσταλούν σε Τελωνείο της Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!