Σκυλακάκης – Ταμείο Ανάκαμψης: Στο επίκεντρο περιβάλλον και ψηφιακός μετασχηματισμός

Στην παρουσίαση της πορείας προετοιμασίας και βασικών παραμέτρων του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο επίκεντρο των τεσσάρων αξόνων, ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την κατασκευή έργων που θα αποτρέψουν ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές, καθώς και το «πέρασμα» στην ψηφιακή εποχή, μέσα από ψηφιακούς μετασχηματισμούς δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών

Τι αφορούν τα βασικά στοιχεία

Μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Κρίσιμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Προστασία από καταστροφές.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση.

Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Εξορθολογισμός και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.

Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας: Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων. Απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών. Κρίσιμες αναπτυξιακές υποδομές. Κλαδικές παρεμβάσεις (αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός).

Χρονοδιαγράμματα προετοιμασίας και υποβολής του Πλάνου Ανάκαμψης: Κατάθεση προσχεδίου: 15/11/2020 Δημόσια διαβούλευση: 25/11-31/12/2020.  Αναλυτική αξιολόγηση έργων και προγραμμάτων & διαβούλευση  με Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 1/11/2020-15/1/2021 Παρουσίαση στο Κοινοβούλιο: Ιανουάριος 2021.   Κατάθεση Σχεδίου: Φεβρουάριος 2021.

Τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής έργων για το Πλάνο Ανάκαμψης: Η πρώτη φάση με κατάθεση έργων και μεταρρυθμίσεων (περιγραφή πρωτοβουλίας, ενδεικτικοί προϋπολογισμοί, στόχοι και ορόσημα), έχει σχεδόν ολοκληρωθεί  με υπερκάλυψη -εύλογη- 65% σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις Η δεύτερη και τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής έργων & προγραμμάτων θα γίνει με βάση τα εξής χαρακτηριστικά: Ωριμότητα, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ποσοτικών στόχων Επιλεξιμότητα με βάση εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους Ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. Συνάφεια με πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό (επίτευξη των ελάχιστων απαιτούμενων στόχων για το σύνολο του πλάνου – 37% πράσινο, 20% ψηφιακό).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!