σκρέκας-δεδδηε-καλύτερα-από-πέρσι-πρ-875103
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 25.01.2022 | 12:25

Σκρέκας -ΔΕΔΔΗΕ: Καλύτερα από πέρσι! -Προβλήματα σε 37 γραμμές -Αποκατάσταση μέχρι το βράδυ

Σε ενημέρωση για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σημεία του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας και κυρίως στην Αττική όπου ακόμα 30 περιοχές του Λεκανοπεδίου είναι χωρίς ρεύμα προχώρησε ο υπουργός ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας την ώρα που στην Αττική έμειναν χωρίς ρεύμα 30 περιοχές είδε την κατάσταση καλύτερη φέτος από πέρσι όταν χτύπησε την Αττική η κακοκαιρία «Μήδεια».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι σε σύνολο 2.500 γραμμών στην Αττική παρουσιάστηκε βλάβη σε 76 και έχει περιοριστεί σε 45 τις πρώτες πρωινές ώρες και σε 37 αυτή την ώρα.

Τα προβλήματα τα απέδωσε στη ελλιπή κλάδευση και δεσμεύτηκε για άμεση αποκατάσταση έως το βράδυ.

ΔΕΔΗΕ: Ελπίζουμε έως το βράδυ…

Από την πλευρά το υπεύθυνος του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι αυτή την ώρα δουλεύουν  650 εργαζόμενοι με 180 οχήματα για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ  ελικόπτερο επιθεωρεί από αέρος τα δύσβατα σημεία.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στα νησιά έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές.  Στην Εύβοια υπάρχουν 21 οικισμοί χωρίς ρεύμα που θα αποκατασταθεί μέχρι το βράδυ.

Για την Αττική ανακοίνωσε ότι προβλήματα υπάρχουν σε 37 γραμμές και οι βλάβες επιδιορθώνονται. Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν σε Αγία Παρασκευή,  Παπάγου και Χαλάνδρι. Καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής με τα μεγαλύτερα προβλήματα να είναι σε Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Καλύβια, Κερατέα κ.α.

Σύμφωνα τέλος με τον εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ  κατά τουλάχιστον 50% έχει μειωθεί το ποσοστό των περιοχών που δεν έχουν ρεύμα από χτες το βράδυ.

Τεχνικοί ΔΕΔΗΕ: Έως και 18 ώρες αν…

Την ίδια ώρα, πάντως, Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κ. Μανιάτης  υποστηρίζει ότι «Έχουμε πάνω από 5.000 βλάβες και αρκετές γραμμές μέσης τάσης εκτός από τη στιγμή που θα έχουμε προσβασιμότητα θα χρειαστούμε 12 με 18 ώρες», κάτι που, με δεδομένο ότι πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα πάνω από 14 ώρες, σημαίνει ότι η αποκατάσταση των βλαβών μπορεί να φτάσει και τις τρεις ημέρες!!.,

Κατήγγειλε, μάλιστα,  ότι “κάθε χρόνο μειώνεται το τεχνικό προσωπικό”, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΗΕ η επίσημη λίστα με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ρεύμα είναι η παρακάτω:

Μεσόγεια

Παλλήνη

Γέρακας

Σπάτα

Πικέρμι

Μαραθώνας

Σχοινιάς

Γραμματικό

Λούτσα

Καλλέντζι

Κερατέα

Ανθούσα

Μάτι

Νέος Βουτζάς

Συνεργεία δασεργατών και υλοτόμων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ήδη στείλει 11 συνεργεία δασεργατών και υλοτόμων στις περιοχές άμεσης ανάγκης, Παλαιό Ψυχικό, Παλλήνη, Αγία Παρασκευή, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο και Χαλάνδρι.
Οι δασεργάτες και υλοτόμοι εργάζονται για την απόληψη πεσμένων δένδρων και κορμών από το οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, καθώς και τον απεγκλωβισμό σταθμευμένων οχημάτων που καταπλακώθηκαν.
Ειδικότερα, λόγω των πολλών περιστατικών στο Χαλάνδρι εργάζονται 3 συνεργεία ενώ σε Παλλήνη και Παλαιό Ψυχικό 5 συνεργεία για την άμεση δυνατή αποκατάσταση.
Το ΥΠΕΝ συμμετέχει με όλα τα διαθέσιμα μέσα στην επιχείρηση αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονοκαταιγίδα «Ελπίς».