Σκουρλέτης -Καλλικράτης: Εντός 2017 όλες οι αλλαγές –Τι είπε για Αποκεντρωμένες

Διαφορετική προσέγγιση στο επίπεδο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο πλασίο της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη καθώς «στην ουσία ο γενικός γραμματέας της ήταν ένας Επίτροπος πάνω από την Αυτοδιοίκηση», προανήγγειλε μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.  «Θα επαναπροσδιορίσουμε τις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Να το πούμε αλλιώς,  θα αποσυναρμολογήσουμε τις Αποκεντρωμένες και θα δούμε πώς θα οργανωθεί η παρουσία του κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.  Επίσης, ανέφερε ότι στην «ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή διοίκηση, πρέπει να γίνουν πιο λειτουργικοί οι Δήμοι, να είναι πιο κοντά στον πολίτη. Σε αυτό εντάσσεται και το πολύ κρίσιμο θέμα του εκλογικού συστήματος. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής, παράλληλα με κάποιες δικλίδες». Θα διαμορφωθεί επίσης «ο ρόλος της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού στην παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας, όπως είπε.

«Πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι το θέμα των αρμοδιοτήτων, μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, που πολλές φορές λειτουργεί τελικά ως τροχοπέδη στην ολοκλήρωση προγραμμάτων και την παραγωγική διαδικασία. Πρέπει να ξέρει κάθε βαθμός αυτοδιοίκησης τι κάνει και τι παραμένει στην ευθύνη της κεντρικής διοίκησης», επισήμανε.

Σημείωσε, δε, ότι σκοπός είναι «να επαναπροσδιορίσουμε τις αρμοδιότητες του Α΄ και Β΄ βαθμού, να ξεκαθαρίσουμε το κουβάρι των αρμοδιοτήτων, ενώ ταυτόχρονα θέλουμε να ενισχύσουμε και τις αρμοδιότητες αυτές. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση στο επίπεδο της αποκεντρωμένης διοίκησης».

Καλλικράτης: Εντός του 2017 το σύνολο των αλλαγών

«Το σύνολο των αλλαγών αυτών θέλουμε να κατατεθεί ως νομοσχέδιο μέσα στο 2017, ιδεατά πριν το Δεκέμβριο. Ο στόχος είναι μέσα στο 2017 να έχουμε το νέο πλαίσιο που θα διέπει την αυτοδιοίκηση. Είναι μία δουλειά αρκετά δύσκολη που αφορά πολλά υπουργεία … υπάρχει δουλειά που δεν έχει γίνει παλαιότερα. Πρέπει να μάθουμε ότι όταν νομοθετεί ένα υπουργείο πρέπει να συνεργάζεται με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, να έχουμε ένα μοντέλο νομοθέτησης ολοκληρωμένο και σωστό».

Νωρίτερα, ο ίδιος σημείωσε ότι η απόδοση 27 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για επενδυτικούς σκοπούς «είναι ένα καλό βήμα γιατί από το 2012 ή 2013 είχαν να δοθούν χρήματα για τους επενδυτικούς ΚΑΠ … είναι σίγουρα λιγότερα των προσδοκιών, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να αναγνωρίσουμε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι περιορισμένα», θυμίζοντας ότι «στο σύνολό της η Αυτοδιοίκηση, από το 2010 έχει υποστεί μειώσεις άνω του 60%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκουρλέτης σε ΑΔΕΔΥ: Το συζητάμε για την αξιολόγηση –Περιμένουμε πρόταση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΑΛΛΑΓΕΣ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, 2017


Αφήστε μια απάντηση