Σκουρλέτης για Μάτι: Ανασχεδιασμός της πόλης και σύγκρουση με συμφέροντα

«Χρειάζεται συνολικός ανασχεδιασμός της πόλης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης από τη Ραφήνα, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση για σύγκρουση με συμφέροντα, ώστε να προχωρήσει ο ανασχεδιασμός στο Μάτι και σε άλλες ανάλογες περιοχές.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, συναντήθηκαν σήμερα, 27 Ιουλίου 2018, με τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνού, στο δημαρχείο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρου Φιλλίπου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου. Στη σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για τις δυνατότητες που διαθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να βοηθήσει τον Δήμο, τις χρηματοδοτήσεις, την εξασφάλιση επιπρόσθετου προσωπικού, αλλά και για τη διασφάλιση διαρκούς επικοινωνίας ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα κάθε ζήτημα.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε τις εξής δηλώσεις στα ΜΜΕ:

«Π. Σκουρλέτης: Όπως βλέπετε η παρουσία των υπουργών της Κυβέρνησης είναι καθημερινή και συνεχής ακριβώς για να μπορέσουμε να δούμε έναν έμπρακτο και πρακτικό τρόπο βοήθειας του έργου του Δήμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να αποκαταστήσουμε και να έχουμε μια διαρκή επικοινωνία για να λύσουμε ζητήματα, που, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πάρα πολλά. Βεβαίως, το σοκ και ο πόνος είναι μεγάλος, πρέπει όμως να ανασκουμπωθούμε και να κοιτάξουμε να κερδίσουμε χρόνο, έτσι ώστε η αποκατάσταση, η ανακούφιση, όσο μπορεί να γίνει αυτή, να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη. Συγκεκριμένα, σήμερα με τον δήμαρχο κουβεντιάσαμε το θέμα των οικονομικών ενισχύσεων, ήδη όπως ξέρετε μια πρώτη τέτοια ενίσχυση από το Υπουργείο Εσωτερικών δόθηκε χθες. Συζητήσαμε το θέμα της ενίσχυσης σε έκτακτο προσωπικό, είναι πολλές αυτή τη στιγμή οι δουλειές που πρέπει να γίνουν και στο επίπεδο των καταγραφών και στο επίπεδο οργάνωσης όλης της δουλειάς. Συγκεκριμένα μέτρα συμπεριλαμβάνονται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ισχύει από σήμερα. Ενημερώσαμε τον κ. δήμαρχο και συμφωνήσαμε και τους τρόπους της καθημερινής επικοινωνίας. Θα είμαστε παρόντες κάνοντας ό,τι μπορούμε κι εμείς από μεριάς μας καλύτερο.

Δημοσιογράφος: Για πόσα άτομα προσωπικό μιλάμε;

Π. Σκουρλέτης: Υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Πρώτα απ’ όλα, με χθεσινή τροπολογία, έχει δοθεί η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν να υπάρξει άμεση απόσπαση προσωπικού από οποιονδήποτε Δημόσιο φορέα, στις ειδικότητες που έχει ανάγκη ο Δήμος και τα έξοδα της μισθοδοσίας τα αναλαμβάνει ο φορέας προέλευσης. Αλλά, πέρα από αυτό, υπάρχει και η δυνατότητα για έκτακτο προσωπικό από δύο έως οκτώ μήνες. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος θα καθορίσει τις ανάγκες του και ποιες ειδικότητες θέλει. Οι δαπάνες αυτής της μισθοδοσίας προβλέπονται στα έκτακτα ποσά τα οποία δίνουμε στον Δήμο.

Δημοσιογράφος: Εκτός από τα μέτρα ανακούφισης, ποια μέτρα πυρασφάλειας πρέπει να ληφθούν από σήμερα, από χθες, από προχθές, την επόμενη μέρα της καταστροφής για να μην ξανασυμβεί αυτό;

Δημοσιογράφος: Και πείτε μας, υπήρξε σχέδιο εκκένωσης; Ακούσαμε χθες τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να λέει ότι δεν υπήρχε χρόνος να εφαρμοστεί το σχέδιο εκκένωσης, υπήρχε ωστόσο αυτό;

Π. Σκουρλέτης: Υπάρχουν πράγματα τα οποία θα έπρεπε και γίνονται κάθε χρόνο, που αφορούν την πυρασφάλεια. Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται καλύτερα, σε άλλες γίνονται πλημμελώς. Αυτό το ξέρουν αυτοί που τα εφαρμόζουν. Δεν μιλάμε όμως γι’ αυτό τώρα. Σήμερα χρειάζεται να υπάρξει ένας συνολικός ανασχεδιασμός της πόλης. Δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι αν πούμε ότι σε ένα χρόνο από τώρα τα πράγματα θα είναι ακριβώς όπως ήταν πριν, διότι καταλαβαίνετε ότι με όλες αυτές τις παθογένειες που έχουν αποτυπωθεί στον τρόπο που κτίστηκε και αναπτύχθηκε η περιοχή στο Μάτι, εδώ δίπλα στα όρια του Δήμου της Ραφήνας, θα είναι – εάν αφήσουμε έτσι όπως είναι τα πράγματα – σαν να υπογράφουμε ένα ανοιχτό συμβόλαιο ότι κάποια στιγμή μπορεί να ξανασυμβούν τα ίδια. Άρα, χρειάζεται να υπάρχει μια αποφασιστικότητα, να υπάρξουν κοινόχρηστοι χώροι, να ανοίξουν δρόμοι, να ανοίξει η πρόσβαση προς τις παραλίες. Αυτό προϋποθέτει και πολιτική βούληση, αλλά και σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο της Κυβέρνησης. Μπορεί να είναι κυρίως της Κυβέρνησης, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται ένα κοινωνικό μέτωπο από την Αυτοδιοίκηση, από τοπικές δυνάμεις, για να μπορέσουμε αυτές τις διαχρονικές παθογένειες που τις βλέπουμε όχι μόνο σ’ αυτή την περιοχή, αλλά σε πάρα πολλά σημεία της χώρας μας, να τις πατάξουμε και να μπορέσουμε να βάλουμε νέες βάσεις.

Δημοσιογράφος: Θα αναλάβετε ως Κυβέρνηση κάποια πρωτοβουλία σχετικά με αυτό, γιατί η κατάσταση στο Μάτι υπάρχει σε όλη την Ελλάδα.

Π. Σκουρλέτης: Βεβαίως. Ήδη, όπως είδατε, κάποια πρώτα βήματα γίνονται. Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε χθες ότι γίνεται έλεγχος νομιμότητας, καταρχήν, στους φακέλους. Είναι σε μια διαδικασία ανάρτησης οι δασικοί χάρτες, όπου εκεί θα πρέπει να δούμε τις περιοχές υπό ένταξη, οικιστικές πυκνώσεις, ζητήματα τα οποία άνοιξε αυτή η Κυβέρνηση μετά από χρόνια. Το κτηματολόγιο έχει επιταχυνθεί. Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής κατεύθυνση και αποφασιστικότητα.-»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΗ, ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!