Σκουρλέτης: Έρχονται πολυνομοσχέδιο ΟΤΑ, αλλαγές σε Καλλικράτη –«Καρφιά» σε ΚΕΔΕ

Στα «μέσα της χρονιάς» προσδιόρισε την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση με την ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ τόνισε, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, ότι θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα «το οποίο έχει συμπεριλάβει αρκετές και βασικές τροπολογίες που αφορούν σε ζητήματα λειτουργικά, αλλά σημαντικά ζητήματα, και των Δήμων και των Περιφερειών». Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών «κάρφωσε» εκ νέου την ΚΕΔΕ για την αποχώρησή της από την Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, αντιπαραβάλλοντας την με την στάση της ΕΝΠΕ: «Ειλικρινά εκτιμώ την στάση της Ένωσης Περιφερειών, η οποία εξακολουθεί και συμμετέχει στις διαδικασίες, οι οποίες υπάρχουν σχετικά με την αλλαγή στον «Καλλικράτη», σε αντίθεση με την στάση της ΚΕΔΕ, η οποία στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης αυτής της εργασίας, όπως γνωρίζετε πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Προφανώς θα έχει τους δικούς της λόγους, εγώ δεν τους κατάλαβα, θα οφείλουν να τους εξηγήσουν οι ίδιοι», κατέληξε.

Αναλυτικά η δήλωση Σκουρλέτη:

«Με την ένωση Περιφερειών είχαμε μια ειλικρινή και γόνιμη συζήτηση, αναδείχθηκαν ζητήματα, τα οποία απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού. Εκείνο που συμφωνήσαμε είναι να συστηματοποιήσουμε την επικοινωνία με τρόπο πιο αποτελεσματικό,  διαμορφώνοντας και επιμέρους ομάδες Περιφερειών που έχουν μια κοινότητα στα προβλήματα και έτσι θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί. Η συζήτηση, όπως αντιλαμβάνεστε, άγγιξε και τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού, των σχέσεών της με τον Α’ βαθμό αλλά και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ως γνωστόν, το Υπουργείο βρίσκεται σε μία φάση διαμόρφωσης, πάντοτε σε διάλογο με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, κάποιων μεγάλων αλλαγών στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Φιλοδοξούμε αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί και να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα πια αποτελέσματα μέχρι τα μέσα της χρονιάς, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει συμπεριλάβει αρκετές και βασικές τροπολογίες που αφορούν σε ζητήματα λειτουργικά, αλλά σημαντικά ζητήματα, και των Δήμων και των Περιφερειών. Κορυφαίο ζήτημα είναι πάντοτε το θέμα της στελέχωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι το αντιμετωπίζουμε με βάση το συγκεκριμένο ισχύον πλαίσιο. Προτεραιοποιούμε τις ανάγκες μας και κοιτάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αξιοποιήσουμε και το υπάρχον προσωπικό αλλά και να δούμε που χρειάζεται ενίσχυση. Όλα αυτά απαιτούν και προϋποθέτουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, τον οποίο είχαμε σήμερα και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να πω το εξής: Ειλικρινά εκτιμώ την στάση της Ένωσης Περιφερειών, η οποία εξακολουθεί και συμμετέχει στις διαδικασίες, οι οποίες υπάρχουν σχετικά με την αλλαγή στον «Καλλικράτη», σε αντίθεση με την στάση της ΚΕΔΕ, η οποία στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης αυτής της εργασίας, όπως γνωρίζετε πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Προφανώς θα έχει τους δικούς της λόγους, εγώ δεν τους κατάλαβα, θα οφείλουν να τους εξηγήσουν οι ίδιοι. Νομίζω όμως σε κάθε περίπτωση ότι η σημερινή συζήτηση ήταν παραγωγική και ότι βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο ».

Δείτε ακόμη:

ΕΝΠΕ: Ανάγκη επίλυσης σοβαρών ζητημάτων των Περιφερειών (λίστα)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΕΝΠΕ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΤΑ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!