σκουρλέτης-δεν-θα-χρειαστούν-νέες-προ-13464
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.09.2017 | 15:18

Σκουρλέτης: Δεν θα χρειαστούν νέες προσλήψεις στους δήμους λόγω μείωσης ωραρίου

Ρητά και κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες προσλήψεις στους δήμους, εξαιτίας της μείωσης του ωραρίου εργασίας, εργαζομένων σε δημοτικές υπηρεσίες, μετά την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ, μεταξύ ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΥΠΕΣ, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξη του, στο ραδιόφωνο του Real Fm, σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο των «Νέων» που έκανε λόγο για 35.000 προσλήψεις στους δήμους μετά τη μείωση του ωραρίου, σημείωσε: «Καμία σχέση με την πραγματικότητα» τα συμπεράσματα της εφημερίδας «Τα Νέα», για πιθανές ανάγκες πρόσθετου προσωπικού στους ΟΤΑ λόγω των μεταβολών του ωραρίου εργασίας που προβλέπει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για ορισμένες ειδικότητες.

«Αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, μετά από αρκετά χρόνια υπεγράφη εκ νέου μία Συλλογική Σύμβαση ανάμεσα στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Έτσι γίνεται, δηλαδή δεν υπογράφει η Ομοσπονδία με κάθε Δήμο ξεχωριστά, αλλά παρουσία και με συμφωνία της ΚΕΔΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Εκεί, λοιπόν, έγινε το αυτονόητο, κάτι το οποίο προβλέπετο από την προηγούμενη σύμβαση.

Δηλαδή το μειωμένο ωράριο για ανθρώπους που εργάζονται στην καθαριότητα επεκτάθηκε και σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου ήταν απόλυτα λογικό, ήταν συναφείς οι συνθήκες εργασίας, όπως για παράδειγμα περιλαμβάνει ανθρώπους που εργάζονται στην ανακύκλωση των απορριμμάτων ή στην διαλογή που γίνεται. Μην μου πείτε ότι όλοι όσοι εργάζονται στην ανακύκλωση των απορριμμάτων έχουν πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτούς οι οποίοι εργάζονται στην αποκομιδή. Έγινε, λοιπόν, το αυτονόητο και δεν υπάρχει κανένα τέτοιου είδους πρόβλημα. Αυτό που λένε “Τα Νεα” αντιλαμβάνεστε ότι εξυπηρετεί μία συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα».

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε να υπάρξει αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων την επόμενη χρονιά.

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση τόνισε ότι ξεκινά «μέσα σε ένα θα έλεγα διαφορετικό πια πλαίσιο συνθηκών. Έχει μπει η ελληνική οικονομία αντικειμενικά σε μία νέα φάση. Καθώς γίνεται πραγματικότητα η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, μας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουμε το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης ιδιαίτερα τον μεσαίων στρωμάτων και των ελεύθερων επαγγελματιών»

Διαβάστε επίσης: 

Δήμοι: Οξεία επίθεση ΝΔ στην ΣΣΕ που υπέγραψε & η ΔΑΚΕ

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ καλημέρα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλημέρα και σε σας και καλή σεζόν.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστούμε να είστε καλά. Θα ξεκινήσω με ένα θέμα που βλέπω σήμερα στην πρώτη σελίδα στα «Νέα» και θα πάω μετά στα ευρύτερα πολιτικά. «Τα Νέα» έχουν τίτλο, ανοίγουν πόρτες για ρουσφέτια, επανίδρυση του Κράτους, λέει η εφημερίδα, με τεχνητή έλλειψη προσωπικού που προκαλεί στους δήμους το νέο ωράριο δύο ταχυτήτων. Κατ’ ουσία δηλαδή λέει ότι εδώ με ένα τέχνασμα χτίζεται πελατειακό κράτος.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν είναι από τα συνήθη πια δημοσιεύματα των «Νέων» όπου τους τελευταίους μήνες, μην πω και χρόνια, δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια και την πρακτική της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εντάξει τώρα αυτό είναι μία γενική δική σας εκτίμηση.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι είναι πολύ συγκεκριμένη.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ θέλω να απαντήσετε όμως στο συγκεκριμένο δημόσια.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, αλλά πρώτα επιτρέψτε μου να κάνω τον πολιτικό σχολιασμό λόγω του δημοσιεύματος.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά απλώς δεν είναι κάποιος από «Τα Νεα» εδώ για να υπερασπιστεί την εφημερίδα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ούτε κι εγώ, όμως, είμαι εκεί όταν βγαίνει. Το βλέπω στην εφημερίδα, όταν πηγαίνω στο γραφείο μου.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σωστό κι αυτό. Σωστό κι αυτό.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Από εκεί και πέρα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτά τα οποία προκύπτουν ως τίτλοι, ως συμπεράσματα του συγκεκριμένου ρεπορτάζ.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, εδώ γράφει ότι μειώνεται το ωράριο από 40 ώρες την εβδομάδα σε 32, για μαραγκούς, υδραυλικούς, κηπουρούς, ψυκτικούς και άλλες ειδικότητες, εξομοιώνοντάς τους με το προσωπικό καθαριότητας, το οποίο όμως δίνει -λέει η εφημερίδα- μάχη νύχτα μέρα στους δρόμους, ενώ αυξάνονται και οι ετήσιες άδειες με συνέπεια να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας με αλχημείες, αυτό λέει.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έχω διαβάσει το ρεπορτάζ. Καταλήγει σε κάτι φοβερούς αριθμούς, ότι θα δημιουργηθεί η ανάγκη για 35.000 θέσεις εργασίας κ.τ.λ.

Αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας, τα οποία εντάσσονται σε αυτό που σας είπα πριν, σε αυτού του τύπου τη δημοσιογραφική πρακτική. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, μετά από αρκετά χρόνια υπεγράφη εκ νέου μία Συλλογική Σύμβαση ανάμεσα στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Έτσι γίνεται, δηλαδή δεν υπογράφει η Ομοσπονδία με κάθε Δήμο ξεχωριστά, αλλά παρουσία και με συμφωνία της ΚΕΔΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Εκεί, λοιπόν, έγινε το αυτονόητο, κάτι το οποίο προβλέπετο από την προηγούμενη σύμβαση.

Δηλαδή το μειωμένο ωράριο για ανθρώπους που εργάζονται στην καθαριότητα επεκτάθηκε και σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου ήταν απόλυτα λογικό, ήταν συναφείς οι συνθήκες εργασίας, όπως για παράδειγμα περιλαμβάνει ανθρώπους που εργάζονται στην ανακύκλωση των απορριμμάτων ή στην διαλογή που γίνεται. Μην μου πείτε ότι όλοι όσοι εργάζονται στην ανακύκλωση των απορριμμάτων έχουν πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτούς οι οποίοι εργάζονται στην αποκομιδή. Έγινε, λοιπόν, το αυτονόητο και δεν υπάρχει κανένα τέτοιου είδους πρόβλημα. Αυτό που λένε «Τα Νεα» αντιλαμβάνεστε ότι εξυπηρετεί μία συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα. Καταλαβαίνω αυτούς που ενοχλεί η έννοια της συλλογικής σύμβασης, αλλά αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι πια ιδεοληπτικό, είναι μια άλλη υπόθεση.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όμως την ίδια στιγμή εκφράζονται ενστάσεις, να το πω έτσι, από τις Βρυξέλλες για την πολιτική της κυβέρνησης, σε σχέση με τις προσλήψεις συμβασιούχων και αυτό επιτείνει τον προβληματισμό για το αν και κατά πόσον στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κυβερνών κόμμα, επιδιώκει κάτι που ήταν και πάγια πρακτική και των άλλων κομμάτων όταν ήταν στην εξουσία τα τελευταία 40 χρόνια δυστυχώς, δηλαδή να εξυπηρετήσει στον κρατικό μηχανισμό τους κομματικούς φίλους.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ούτε αυτό είναι αληθές. Παρότι συστηματικά τους τελευταίους μήνες βγαίνουν διάφοροι εγχώριοι καλοθελητές και δήθεν ειδήμονες περί της δημόσιας διοίκησης -τους έχω αναφέρει στη βουλή με το όνομά τους, δεν θα τους επαναλάβω τώρα επειδή δεν είναι μπροστά όπως λέτε κι εσείς- και μιλάνε για χιλιάδες προσλήψεις, σας λέω ότι δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Οι προσλήψεις κυμαίνονται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαφόν.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα αυξηθεί ο αριθμός των συμβασιούχων την επόμενη χρονιά;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι. Γιατί να αυξηθεί;

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί αυτή η ανησυχία εκφράζεται από τις Βρυξέλλες.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν ισχύει ούτε αυτό. Ούτε τίθεται έτσι το ερώτημα. Περισσότερο αυτή η ανησυχία εκφράζεται από διάφορα εγχώρια κέντρα, τα οποία δεν αντιπολιτεύονται απλώς, υπονομεύουν οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση. Εδώ σκοπίμως μπερδεύονται διάφορες καταστάσεις, για παράδειγμα μπερδεύουν κάποιους αμιγώς εποχιακούς συμβασιούχους, οι οποίοι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται για 1, 2, 3 μήνες για συγκεκριμένες εργασίες που σχετίζονται είτε με την τουριστική κίνηση είτε με την περίοδο του καλοκαιριού κ.τ.λ. Τελειώνουν οι συμβάσεις τους και επανέρχονται ξανά τον επόμενο χρόνο, κάποιοι άλλοι, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο και στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτοί οι συμβασιούχοι πληρώνονται έναντι αντιτίμου. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις, αν συμμετέχουν σε τοπικές εκδηλώσεις, στις οποίες ο κόσμος αγοράζει ένα εισιτήριο, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εκδηλώσεις πληρώνονται και από αυτά τα έσοδα. Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις κάθε χρόνο και είναι μία πάγια τακτική των δήμων, η οποία εγκρίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από αίτημα που κάνουν οι ίδιοι. Δεν αποφασίζει η κεντρική διοίκηση για το ποιος θα διοριστεί στους δήμους, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Υπάρχει η Συνταγματική αυτοτέλεια των Δήμων και όλοι όσοι μόνιμα διορίζονται, καθορίζεται από τα οργανογράμματα των δήμων, τα οποία και αυτά δεν είναι αυθαίρετα διατυπωμένα, εγκρίνονται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Όλα τα άλλα που λέγονται είναι μία πολύ παλιά προπαγάνδα, την οποία τη θυμούνται τώρα ακριβώς για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα έρχομαι στην τρίτη αξιολόγηση. Θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι τα αγκάθια αυτής της αξιολόγησης, για παράδειγμα διαβάζω ότι η υποδόση των οκτακοσίων εκατομμυρίων θα καθυστερήσει και ότι δεχόμαστε κριτική από την τρόικα -δέχεται το ελληνικό κράτος κριτική- διότι δεν αποπληρώνει και με το ρυθμό που έχει συμφωνηθεί ή θα όφειλε, τα χρέη του προς τον ιδιωτικό τομέα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν η τρίτη αξιολόγηση ξεκινά μέσα σε ένα θα έλεγα διαφορετικό, πια, πλαίσιο συνθηκών. Έχει μπει η ελληνική οικονομία αντικειμενικά σε μία νέα φάση. Άρα, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να προσέρχεται σε αυτή την αξιολόγηση με συγκεκριμένα, πια, απτά δείγματα γραφής. Αναφέρομαι στα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη, στην αύξηση των εξαγωγών, στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της εμπιστοσύνης απέναντι στην οικονομία, στις διάφορες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων που αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία. Προφανώς θα μου πείτε και δυο, τρία άλλα πράγματα, τα οποία μπορεί να είναι σε διαφορετική κατεύθυνση. Ναι, αλήθεια είναι αυτό. Αλλά ο μέσος όρος, η φορά των πραγμάτων, είναι θετική και μας προϊδεάζει ότι μπορούμε να έχουμε μια σημαντική νέα αναπτυξιακή πορεία για την οικονομία μας. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Από εκεί και ύστερα αρχίζει η υπόθεση της αξιολόγησης, όπου υπάρχουν διάφορες παράμετροι.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μία μικρή διακοπή. Όντως είμαστε σε ένα θετικό μομέντουμ για την οικονομία. Το ερώτημα είναι αν η τρίτη αξιολόγηση θα λειτουργήσει ενισχύοντας το θετικό μομέντουμ ή υπονομεύοντάς το και το λέω αυτό γιατί έχουμε ξαναδεί καθυστερήσεις σε αξιολογήσεις και επί των δικών σας ημερών αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, να λειτουργούν αντίστροφα, να ροκανίζουν την ανάπτυξη.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Συμφωνώ με το ερώτημα που θέτετε και με τον φόβο που περικλείει αυτό το ερώτημα, ακριβώς στη βάση της προηγούμενης εμπειρίας και άλλωστε μία αξιολόγηση για να τελειώσει γρήγορα θέλει δύο, δεν αρκεί να το θέλει μόνο η μία πλευρά. Εμείς γνωρίζουμε πώς πάμε εμείς και τι θέλουμε. Να κλείσει το συντομότερο δυνατό [η τρίτη αξιολόγηση] και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει και το μπλογκ των ευρωπαϊκών θεσμών, υπάρχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Εγώ πάρα πολλές φορές έχω πει ότι είναι καλύτερα να συζητάς με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τελικά, από πίσω τους έχουν κάποιες πολιτικές ηγεσίες και άρα υπάρχει η δυνατότητα, ως εταίροι μας άλλωστε, να συνεννοούμαστε και σε ένα άλλο πολιτικό επίπεδο, από ότι να έχεις τους διάφορους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι διακατέχονται από μία άτεγκτη λογική που στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων ως συνταγή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα πράγματα. Αυτό είναι μια διαπίστωση διαχρονική. Θα δούμε τι σκοπεύει να κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αναφερθήκατε σε θετικούς αριθμούς, θα αναφερθώ και σε ένα αρνητικό μέγεθος. Είναι το ότι πέσαμε έξω στα έσοδα τον Ιούλιο. Δεν ανησυχείτε ότι η υπερβολική φορολόγηση των Ελλήνων που μάλιστα λειτουργεί σωρευτικά, γιατί είμαστε πια στον όγδοο χρόνο ύφεσης και λιτότητας, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εσόδων και επομένως να υπονομευθεί η οικονομική πορεία της χώρας εξ αυτού του λόγου;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Οφείλουμε να ανησυχούμε, διότι είμαστε σε εκείνο το οριακό σημείο όπου οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση, άμεση ή έμμεση των επιχειρήσεων των φυσικών προσώπων, θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως είναι η ώρα να χαμηλώσουν οι κλίμακες φορολογίας;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εκεί θέλω να καταλήξω, ότι καθώς γίνεται πραγματικότητα η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, μας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουμε το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης ιδιαίτερα τον μεσαίων στρωμάτων και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί τα μάλα. Δεν μπορούμε δηλαδή, να ξαναπάμε την επόμενη χρονιά με τους ίδιους όρους. Υπάρχει ανάγκη να αλλάξει το μείγμα στην κατεύθυνση της φοροελάφρυνσης.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα έρχομαι σε ένα τελευταίο ερώτημα, πολιτικό ερώτημα, αφορά το χώρο της κεντροαριστεράς, το άρθρο του πρωθυπουργού με τίτλο, «Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;», στο «Ντοκουμέντο», την Κυριακή, σηματοδοτεί στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κεντρώο χώρο;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι, δεν νομίζω, σε καμία περίπτωση. Νομίζω ότι και ο πρωθυπουργός και οποιοσδήποτε άλλος ορμώμενος από το χώρο της αριστεράς έχει δικαίωμα…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συγνώμη κύριε Σκουρλέτη, άκουσα χθες τον κύριο Παππά να μου λέει εδώ στο Real FM ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός πυλώνας του προοδευτικού χώρου.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εξαρτάται πώς το ορίζεις αυτό. Θεωρώ -και νομίζω ότι αυτός είναι ένας κοινός τόπος για όλους μας- ότι εμείς μιλάμε από το έδαφος της ιστορικής σύγχρονης Αριστεράς και βεβαίως οφείλουμε και να παρεμβαίνουμε στα τεκταινόμενα στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, αλλά αποσαφηνίζοντας ότι εμείς είμαστε κάτι ιστορικά διαφορετικό και εν πάση περιπτώσει μπορούμε να έχουμε συνομιλητές από έναν όμορο πολιτικά χώρο, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο της διακριτότητας που σας επεσήμανα προηγουμένως. Ο πρωθυπουργός δεν επιχείρησε να κάνει ούτε ιστορική αποτίμηση του προσώπου του Ανδρέα Παπανδρέου και αυτό το τονίζει με απόλυτη σαφήνεια στο άρθρο του, ούτε να έχει μία αν θέλετε συνολική αποτίμηση της διαδρομής του. Θέλησε να κάνει μία πολιτική επισήμανση σε μία στιγμή που υπάρχει μία κινητικότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς, όπου για άλλη μία φορά θεωρώ ότι ετοιμάζουν το επόμενό τους λάθος. Διότι από ότι ακούω από τα κορυφαία, τα προβεβλημένα στελέχη αυτού του χώρου φαίνεται ότι εμμένουν σε αυτή την πολιτική που τους οδήγησε στα σημερινά επίπεδα της πολιτικής τους επιρροής, δηλαδή της πρόσδεσης στον νεοφιλελευθερισμό και του ετεροκαθορισμού από την Νέα Δημοκρατία.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κύριε υπουργέ.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να είστε καλά.