Σκουρλέτης: Απευθείας διάλογος για Καλλικράτη -Στα μέσα του 2017 το ν/σ

Την έναρξη ενός απευθείας διαλόγου, με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταγραφούν προτάσεις και προβλήματα, ενόψει των επικείμενων αλλαγών στον Καλλικράτη, ξεκινά ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλεττης

Ο κ. Σκουρλέτης, από την πόλη της Ξάνθης, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στους Νομούς Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας, συγκεκριμένα δήλωσε

«Ξεκινάμε σε όλη την Ελλάδα επικοινωνία με τους Δήμους και τους Περιφερειάρχες. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει μια πρώτη επεξεργασία που αφορά στις θεσμικές αλλαγές, στο πλαίσιο που σχετίζεται με την Αυτοδιοίκηση, τον «Καλλικράτη». Θέλουμε αυτή η συζήτηση να συνεχιστεί, πια, με έναν απευθείας διάλογο, να καταγράψουμε τα προβλήματα, να ακούσουμε παρατηρήσεις και προτάσεις. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της περιοδείας εδώ στην Ξάνθη, αύριο θα επισκεφτούμε τη Δράμα, το Παρανέστι και την Καβάλα. Νομίζω ότι αυτή η επικοινωνία θα είναι ωφέλιμη για όλους».

Ο ίδιος επίσης ανέφερε: «Επειδή είμαστε φανατικοί οπαδοί του διαλόγου, μας ενδιαφέρει -πριν οριστικοποιήσουμε τις θέσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή- να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατές μορφές επικοινωνίας και διαβούλευσης. Και για αυτό βρισκόμαστε και εδώ στην Ξάνθη σήμερα» και με έμφαση πρόσθεσε:

«Ο εκλογικός νόμος είναι μία από τις αλλαγές που σκοπεύουμε να φέρουμε προς ψήφιση. Υπάρχει επίσης το θέμα των αρμοδιοτήτων, των πόρων της αυτοδιοίκησης, των σχέσεων της κεντρικής εξουσίας με την αποκεντρωμένη διοίκηση. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πλέγμα αλλαγών που πρέπει να αποσαφηνιστεί. Θεωρούμε ότι μέχρι τα μέσα της χρονιάς θα είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρώσει αυτή την επικοινωνία με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση νέων αλλαγών.»

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνηςη για τη σύσταση και δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), σημειώνοντας: «Η Πολιτεία με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που έχει κάνει, επί των ημερών της δικής μας Κυβέρνησης, έδωσε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο στους Δήμους για να μπορούν να συστήσουν-δημιουργήσουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών. Και πραγματικά είναι απορίας άξιο, γιατί οι δήμοι σήμερα δεν προχωρούν σε αυτό. Σκεφτόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να συγκροτούν και να δημιουργούν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών.»

Τέλος σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την διαρπαγμάτευση κυβέρνηση θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο Π. Σκουρλέτης, είπε:

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, με έναν συστηματικό τρόπο και έχοντας συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα, προσπαθεί να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αισιοδοξούμε ότι οι παράλογες απαιτήσεις που ακούγονται από κύκλους των δανειστών, τελικά θα καμφθούν. Θέλω να πω σε αυτό το σημείο, ότι επιβάλλεται και το μέτωπο, από την μεριά της Ελλάδας, να είναι ενιαίο. Δεν μπορεί τη στιγμή που η Κυβέρνηση δίνει μια μάχη υπέρ των συμφερόντων της χώρας, η αντιπολίτευση να της τραβάει το χαλί. Αυτό είναι ακατανόητο και νομίζω ότι τελικά είναι και ενάντια στα συμφέροντα του λαού μας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΜΕΣΑ 2017


Αφήστε μια απάντηση